ПДВ на послуги перевезення для ТЦК

Підприємство надає послуги ТЦК з перевезення мобілізованих від військкомату до військових частин. Як оподатковуються ці послуги з урахуванням положень Постанови №178 від 02.03.2022 р? Чи потрібно застосовувати нульову ставку до використаного пального?

З метою здійснення заходів із забезпечення національної безпеки в умовах воєнного стану Кабмін затвердив Постанову №178 від 02.03.2022 р., якою визначено перелік товарів та коло суб’єктів, яким вони мають бути надані для застосування нульової ставки ПДВ із п. «г» пп. 195.1.2 ПКУ.

Зауважимо, що і в Постанові №178 і в пп. 195.1.2 ПКУ під нульову ставку підпадає постачання саме товарів, а не послуг.

Таким чином, послуги з перевезення, наведені в умові, не підпадають під вимоги Постанови №178 і оподатковуються в загальному порядку. Також такої операції немає в переліку необ’єктних операцій відповідно до ст. 196 ПКУ та звільнених відповідно до ст. 197 ПКУ.

Щодо пального, то паливо, що підприємство заправляє в бак автобуса, є елементом собівартості наданої послуги і не передається безпосередньо військовим формуванням. Тому нульової ставки ПДВ тут також не буде.

Тепер розберемося з «компенсуючими ПЗ» відповідно до п. 198.5 ПКУ, які нараховуються за товарами/послугами, необоротними активами придбаними/виготовленими з податком на додану вартість, у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися:

а) в операціях, що не є об’єктом оподаткування відповідно до ст. 196 ПКУ (крім випадків проведення операцій, передбачених пп.196.1.7 ПКУ) або місце постачання яких розташоване за межами митної території України.

б) в операціях, звільнених від оподаткування відповідно до ст. 197, підрозділу 2 розділу XX ПКУ, міжнародних договорів (угод) (крім випадків проведення операцій, передбачених пп. 197.1.28 та операцій, передбачених п. 197.11 ПКУ);

Як ми зазначили раніше, надання послуг з перевезення мобілізованих працівників не підпадають під дію ст. 196 - 197 ПКУ.

в) в операціях, що здійснюються платником податку в межах балансу платника податку, у тому числі передача для невиробничого використання, переведення виробничих необоротних активів до складу невиробничих необоротних активів;

Автобуси використовуються підприємством у господарській діяльності і переведення даних транспортних засобів до невиробничих не було. Тому цей пункт також не застосовується відповідно до наведеної умови.

г) в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку (крім випадків, передбачених пунктом 189.9 ПКУ).

Господарська діяльність - діяльність особи, що пов'язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами (пп. 14.1.36 ПКУ).

Підприємство здійснює цю господарську операцію самостійно та отримує дохід. Ознак негосподарської діяльності немає.

Отже, надання платних послуг з перевезення мобілізованих працівників оподатковуються в загальному порядку за ставкою 20%.