Мінфін планує змінити звітність з акцизного податку

Мінфін на своєму сайті оприлюднив для обговорення проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до форми декларації з акцизного податку та Порядку заповнення та подання декларації з акцизного податку» (далі – проєкт наказу).

Документ розроблено з метою приведення нормативно-правових актів у відповідність із вимогами Законів України

  • від 29.06.2023 № 3173-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України у зв’язку із запровадженням електронної простежуваності обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах» та
  • від 23.02.2024 № 3603-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» в частині заповнення та подання до органів ДПС декларації з акцизного податку.

Проєктом наказу пропонується:

1. Доповнити Декларацію рядками за кодами операцій в частині відображення понаднормативних втрат спирту, алкогольних напоїв, тютюнової сировини, тютюнових виробів, зазначення використання пільгових обсягів скрапленого газу, легких та важких дистилятів;

Зокрема пропонується внести зміни до розділу А «Податкові зобов’язання із спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива та продуктів із вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об’ємних одиниць та більше», розділу Б «Податкові зобов’язання з тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну (в тому числі тютюнової сировини, тютюнових відходів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах)», щодо доповнення Декларації рядками за кодами операцій в частині відображення понаднормативних втрат спирту, алкогольних напоїв, тютюнової сировини, тютюнових виробів.

2. Пропонюється викласти в новій редакції додатки 1, 2, 3 до Декларації. Це робиться з метою відображення розрахунку суми акцизного податку, яка підлягає сплаті, у тому числі за сформовані унікальні ідентифікатори, відповідно до електронних марок, які нанесені на товар (продукцію), операції з ввезення та реалізації якого (якої) є об’єктом оподаткування акцизним податком, та зміни щодо розрахунку сум акцизного податку, яка підлягає сплаті відповідно до встановлених норм втрат та відходів із спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива та продуктів із вмістом спирту етилового 8,5 % об’ємних одиниць, виробничих втрат і виходу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, норм втрат спирту, виноматеріалів, соків під час виробництва алкогольних напоїв, норм виробничих втрат алкогольних напоїв, сукупних втрат та відходів ферментованої / неферментованої тютюнової сировини під час її зберігання, транспортування і використання у виробництві тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах (зміни набирають чинність з 1 січня 2026 року).

3. Проєктом наказу додаток 3 до Декларації «Розрахунок суми акцизного податку з алкогольних напоїв (стаття 225 розділу VI Кодексу)» також викладено в новій редакції з метою відображення змін до вказаної статті ПКУ в частині запровадження обчислення суми податкового зобов’язання:

  • за сформованими унікальними ідентифікаторами – відповідно до електронних марок акцизного податку (зміни набирають чинність з 1 січня 2026 року);
  • з урахуванням норм втрат сировини та готової продукції;
  • окремо відповідно до статті 225 розділу VI ПКУ та відповідно до пункту 225.51 – щодо особливостей використання податкового векселя при ввезенні алкогольних напоїв на митну територію України для подальшого їх розливу в споживчу тару (розділи І та ІІ додатка 3).

Крім того, запропоновано внести зміни до розділу В «Податкові зобов’язання з реалізації пального» в частині зазначення використання пільгових обсягів скрапленого газу, легких та важких дистилятів.

Проєктом наказу передбачено визнати таким, що втратив чинність, з 01.01.2026 додаток 5 до Декларації «Розрахунок суми акцизного податку з втрачених марок акцизного податку, що були придбані для маркування тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах», оскільки з початком використання електронної акцизної марки для маркування зазначених підакцизних товарів такий додаток втрачає свою актуальність.

Зауваження та пропозиції до проєкту наказу надавати протягом 30 робочих днів з дня оприлюднення на офіційній сторінці Міністерства фінансів України у письмовій та/або електронній формі за адресами:

Міністерство фінансів України, вул. Грушевського, 12/2, м. Київ, 01008, e-mail: [email protected], [email protected].

Додаткові матеріали: