Оптова торгівля пальним, яке передане на відповідальне зберігання

Підприємство має ліцензію на право оптової торгівлі пальним за відсутності місць оптової торгівлі пальним. Чи може воно передати пальне на зберігання іншому підприємству, яке має ліцензію на зберігання пального та ліцензію на право оптової торгівлі за наявності місць оптової торгівлі, а в подальшому продавати пальне з цього місця зберігання?

Відповідно до визначень у ст. 1 Закону №481:

  • оптова торгівля пальним – це діяльність із придбання та подальшої реалізації пального із зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик суб’єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через своє зареєстроване постійне представництво) роздрібної та/або оптової торгівлі та/або іншим особам;
  • місце оптової торгівлі пальним – місце (територія), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для здійснення оптової торгівлі та/або зберігання пального на праві власності або користування.

Якщо у СГ немає місця оптової торгівлі пальним, то це накладає лише одне обмеження на його діяльність – він не може зберігати пальне у стаціонарних ємностях, бо їх у нього немає. Решту операцій з пальним такий СГ може здійснювати без обмежень. І якщо у СГ з’являється потреба у зберіганні пального, воно може передавати таке пальне на відповідальне зберігання іншим СГ, у яких є відповідна матеріальна база для цього та ліцензія.

Для цілей акцизного податку така передача пального на відповідальне зберігання є реалізацією пального (пп. 14.1.212 ПКУ), адже при цьому відбувається фізична передача (відвантаження) пального без переходу права власності, без оплати, на митній території України з акцизного складу пересувного поклажодавця до акцизного складу зберігача.

Поклажодавець може продавати пальне безпосередньо з місця відповідального зберігання. Про це говорять і податківці, що на підставі ліцензії на право оптової торгівлі пальним без місць оптової торгівлі пальним такий СГ– ліцензіат може:

  • передати пальне на зберігання будь-яким іншим СГ (третім особам) за умови наявності у таких осіб ліцензії на зберігання пального або ліцензії на оптову торгівлю з місцем оптової торгівлі пальним, а, в свою чергу, такі СГ – ліцензіати мають право зберігати пальне, яке їм не належить;
  • здійснювати діяльність, яка передбачає продаж такого пального з місця зберігання пального інших СГ / місця оптової торгівлі пальним інших СГ, на які видана та є діючою ліцензія на зберігання пального або ліцензія на оптову торгівлю з місцем оптової торгівлі пальним відповідно.

Така ж думка викладена і в ІПК від 12.07.2023 р. №1833/ІПК/99-00-09-04-03-06.

Звертаємо увагу на те, що при переданні пального на відповідальне зберігання власник пального повинен скласти акцизну накладну, де отримувачем буде зберігач. При поверненні пального зі зберігання теж складається акцизна накладна або розрахунок коригування до АН, яка була складена при переданні пального на зберігання. Ми розглядали цей вибір у цій консультації.

***

Додатково пропонуємо до уваги матеріали: