Як правильно рахувати 4 місяці лікарняного в днях: 120, 121 чи 123 дні?

01.04.2024 р. працівниця пішла на лікарняний. 30.04.2024 р. лікар-травматолог відправив її на МСЕК. Комісія групу інвалідності не встановила, продовжила лікування. Лікарняний продовжено до 21.08.2024 року. Чи правомірно продовжили лікарняний на термін, що перевищує 4 місяці? Як правильно рахувати 4 місяці? Якщо брати окремі місяці, то це може бути 122 – 123 календарних дні, а про 120 днів ніде не зазначено

Немає обмежень щодо тривалості лікарняного в жодному з цих нормативних документах:

  1. В Законі №1105;
  2. В Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затвердженому наказом МОЗ від 01.06.2021 р. №1066;
  3. В Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженому наказом МОЗ від 17.06.2021 р. №1234.

Як зазначається в пп. 3 Розділу І Порядку №1066, тимчасова непрацездатність унаслідок захворювання чи травми триває до відновлення працездатності або зникнення причин, що унеможливлюють виконання роботи. Тимчасову непрацездатність обчислюють у календарних днях (к. дн.)

Таким чином, продовження лікарняного слід оплачувати навіть після того, як пройде 120 днів тимчасової непрацездатності.

На жаль, в е-лікарняному факт направлення на МСЕК і встановлення інвалідності не фіксують.

Період тимчасової непрацездатності у листку непрацездатності може бути скорочено, (тобто лікарняний закривають) на підставі надходження даних про встановлення МСЕК групи інвалідності (зміни групи інвалідності, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності). У такому випадку дата закриття листка непрацездатності відповідає даті встановлення групи інвалідності МСЕК (зміни групи інвалідності, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) (пп. 4 розд. ІІ Порядку №1234). День встановлення групи інвалідності не оплачується.

Комісія за участю представників ПФУ приймає рішення щодо продовження строку тимчасової непрацездатності особам, що звертаються для встановлення інвалідності, у разі безперервної тимчасової непрацездатності не пізніше, ніж через чотири місяці з дня її настання чи у зв'язку з одним і тим же захворюванням протягом п'яти місяців з перервою за останніх 12 місяців (п. 6 Положення № 1317).

Згідно з пп. 7 Положення 1317, якщо комісія не прийняла рішення про продовження строку тимчасової непрацездатності, листок непрацездатності закривається датою проведення огляду.

Разом з тим, якщо тимчасова непрацездатність триває понад 120 к. дн., а особу не направляють на МСЕК, тоді ПФУ рекомендує звертатися і з’ясовувати обґрунтованість видачі (продовження) листків непрацездатності на термін більше 120 календарних днів.

Де в нормах чинного законодавства зазначають про 120 днів?

Відповідно до пп. 2 розділу ІІ Порядку №189, у разі наявності в пацієнта стійкого чи необоротного характеру захворювання, а також у разі безперервної тимчасової непрацездатності, що засвідчена медичними висновками, не пізніше, ніж через 120 днів (а у випадках, коли випадок тимчасової непрацездатності переривався, то не пізніше, ніж через 156 днів) із дня її настання чи у зв’язку з одним і тим самим захворюванням, лікуючий лікар суб’єкта господарювання ініціює питання перед ЛКК щодо направлення хворого на МСЕК шляхом заповнення форми первинної облікової документації №088/0 «Направлення на медико-соціально-експертну комісію» .

Як зазначається в листі ПФУ від 29.05.2024 р. №2800-030401-8/32727, не пізніше ніж через 120 днів із дня настання безперервної тимчасової непрацездатності у зв’язку з одним і тим самим захворюванням лікуючий лікар ініціює питання перед ЛКК щодо направлення хворого на МСЕК.

Враховуючи, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності, ПФУ радить роботодавцю звернутися до територіального органу Пенсійного фонду України за місцем обліку як страхувальника з проханням провести перевірку обґрунтованості видачі (продовження) листків непрацездатності на термін більше 120 календарних днів.

Як бачимо, цей строк встановлений не у місяцях, а у календарних днях і становить рівно 120 к.д. Термін «4 місяці» є неточним і вживається виключно у неформальному спілкуванні.