Первинні документи для бухобліку спецодягу та ОЗ

Які первинні документи застосовувати для бухобліку спецодягу та ОЗ?

Облік спецодягу

Єдиний обліковий документ з обліку спецодягу, затверджений нормативним документом - Особиста картка обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ. Форма цього документа наведена в додатку 1 до Мінімальних вимог безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, затверджених Наказом Мінсоцполітики від 29.11.2018 р. №1804. Інших документів для обліку спецодягу чинними нормативними документами не встановлено.

Але раніше застосовувалися такі типові форми для обліку спецодягу, затверджені наказом Мінстату від 22.05.1996 №145, який втратив чинність у жовтні 2021 р.:

• МШ-6 «Особова картка N ____ обліку спецодягу, спецвзуття та запобіжних пристроїв»;

• МШ-7 «Відомість обліку видачі (повернення) спецодягу, спецвзуття та запобіжних пристроїв»;

• МШ-8 «Акт на списання малоцінних та швидкозношуваних предметів».

Фактично форма Особистої картки за додатком 1 до Мінімальних вимог №1804 замінила собою форму №МШ-6. Тому форму №МШ-6 ми до уваги не беремо. А от на підставі форм МШ-7 та МШ-8 підприємство може розробити власні форми, які застосовувати при оформленні операцій з спецодягом.

Особливості заповнення цих форм наведені в Наказі №145.

Форма МШ-7 застосовується для обліку видачі спецодягу, спецвзуття та запобіжних засобів робітникам підприємств в індивідуальне користування за встановленими нормами. За цією формою ведеться також облік прийнятих від робітників спецодягу, спецвзуття на прання, дезінфекцію, ремонт та на літнє зберігання.

Форма МШ-8 застосовується для оформлення списання морально застарілих, зношених і непридатних для подальшого використання спецодягу, спецвзуття, запобіжних засобів по закінченню строку носки, і здача їх у комору для утилю.

Облік ОЗ

Донедавна господарські операції з ОЗ оформлялися типовими формами первинних документів, затверджених Наказом Мінстату від 29.12.1995 р. №352. Але 22.10.2021 р. цей наказ втратив чинність.

Тож зараз підприємство може розробити власні форми документів, взявши за зразок скасовані форми або розробити нові форми «з нуля».

Разом з тим для суб’єктів державного сектору форми документів з обліку ОЗ затверджені Наказом Мінфіну від 13.09.2016 р. №818. Причому в п. 6 розд. І Порядку, затвердженого цим наказом зазначено, що типові форми з обліку та списання основних засобів можуть застосовуватися юридичними особами, створеними відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, а також представництвами іноземних суб’єктів господарської діяльності.

Таким чином, замість того, щоб розробляти власні форми документів, підприємство може користуватися формами документів, затверджених Наказом №818. Звісно, і в них воно може вносити необхідні зміни.

Загалом, підприємство має право розробити власні форми первинних документів та власний порядок документообігу, який не буде передбачати дублювання інформації та забезпечить раціональне використання робочого часу. Відповідно до ч. 5 ст. 8 Закону про бухоблік підприємство самостійно розробляє систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності і контролю господарських операцій, визначає права працівників на підписання бухгалтерських документів. Головна умова – щоб такий порядок забезпечував досягнення мети бухобліку – надання повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан та результати діяльності підприємства. Тому при складанні власних форм документів слід приділити належну увагу контролю за використанням та збереженням спецодягу та ОЗ.