Які наслідки з ПДФО настають для ФОПа, якщо він отримав свої лікарняні?

ФОП-"єдинник" отримав лікарняні за себе. За яким кодом бюджетної класифікації потрібно сплачувати ПДФО: 11010400 чи 11010500? Чи потрібно буде подавати декларацію про майновий стан і доходи фізичної особи?

Відповідно до пп. 177.6 ПКУ, у разі, якщо ФОП отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності у межах обраних ним видів такої діяльності, то такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку – фізичних осіб.

Отже, дохід у вигляді матеріального забезпечення, допомоги по тимчасовій непрацездатності, який виплачується ПФУ, не включається до доходу ФОП, проте оподатковується за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податків – фізичних осіб.

Тобто допомога по тимчасовій непрацездатності, нарахована (виплачена) фізичній особі – підприємцю ПФУ, є об’єктом оподаткування ПДФО та військовим збором, а ПФУ є податковим агентом.

Фактично на практиці ПФУ (так діяв раніше і Фонд соцстраху) перераховує застрахованій особі – ФОПу загальну суму лікарняних без утримання податків. В подальшому ФОП, щоб отримати належні йому суми має самостійно перерахувати податки, оскільки без сплати податків банк просто не дозволить ФОПу отримати фінансування.

Сплатити суму утриманого ПДФО із суми лікарняних потрібно за кодом класифікації доходів бюджету, згідно з Довідником відповідності символу звітності коду класифікації доходів бюджету, затвердженим наказом Державної казначейської служби України від 28.11.2019 р. №336, а саме:

  • 11010501 – податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами, які не підлягають обов’язковому декларуванню.

Щодо відображення сум лікарняних в декларації про майновий стан і доходи зазначимо, що у фізичної особи – підприємця не виникає обов’язку подання декларації про майновий стан і доходи при отриманні ним особисто допомоги по тимчасовій непрацездатності, якщо при отриманні фінасування лікарняного ним було сплачено ПДФО і військовий збір.

Якщо ж ФОП з якихось причин не сплатив ПДФО та ВЗ, то він має подати декларацію про майновий стан і доходи, та сплатити податки за підсумками річного декларування за певний поточний звітний рік для фізосіб.