Отримати соціальну допомогу буде легше: рішення КМУ

Кабміном внесено зміни до:

♦ Порядку призначення і виплати державної допомоги сімʼям з дітьми,

♦ Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сімʼям,

♦ Порядку виплати допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сімʼях,

♦ Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, у тому числі з інвалідністю, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сімʼях за принципом «гроші ходять за дитиною»,

♦ Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю та ряду інших нормативно-правових актів КМУ.

Мета змін – зменшити обсяг паперових документів, які подаються громадянами під час їх звернення за призначенням соціальних виплат та допомог.

Передбачено, що заявник може не подавати документи, які наявні в Єдиній інформаційній системі соціальної сфери, або які можна отримати шляхом міжвідомчого інформаційного обміну.

Забезпечено призначення допомоги особі з інвалідністю, яка визнана недієздатною, за зверненням опікуна; призначення допомоги на підставі довіреності; визначення механізму звернення за допомогою з-за кордону, якщо особа має місце реєстрації на окупованій території; продовження виплати допомоги на підставі електронної справи (в разі втрати паперових документів).

Визначено, що в разі звернення отримувача із заявою з необхідними документами та/або відомостями для проведення перерахунку розмірів окремих видів соціальної допомоги, що продовжують виплачуватись у період введення воєнного стану, виплата таких видів соціальної допомоги проводитиметься у новому розмірі відповідно до поданих заяви та документів та/або відомостей, призначення таких видів соціальної допомоги здійснюватиметься на строк, визначений порядками надання певних видів державної допомоги, що затверджуються відповідними нормативно-правовими актами.

Як повідомив Прем’єр міністр Денис Шмигаль під час засідання Уряду: “Сьогодні для отримання різних видів соціальної підтримки від держави людина мусить подавати цілий пакет різних документів. При цьому більшість із них ми вже цифровізували і вони вже є у наших базах.

Тому ухвалюємо рішення, що органи соціального захисту не будуть вимагати у людей жодних паперових документів, якщо вони вже є в базі.

Це спрощує життя людям, а також дає прозорість і ефективність державної допомоги”.