Бізнес закликає прийняти законопроект, який прискорить розвиток мереж мобільного зв’язку

В умовах воєнного часу та необхідності модернізації інфраструктури зв’язку в Україні важливо якнайшвидше ухвалити законопроект № 9549. Він дозволить операторам мобільного зв’язку будувати нові базові станції і відновлювати пошкоджені вдвічі швидше.

Нині є потреба в пришвидшенні процесу землевідведення та доступу для будівництва нових об’єктів мережі, зокрема базових станцій вздовж автодоріг і залізничних шляхів. Оператори використовують невеликі ділянки площею 1-5 соток. Даний законопроект сприятиме спрощенню і пришвидшенню процесу відведення земельних ділянок для інфраструктури зв’язку з 6 до 2-3 місяців.

Прийняття цього законопроекту вирішить важливі завдання у розвитку зв’язкової інфраструктури. Експерти прогнозують, що покриття основних доріг країни зросте з 80% до 95% протягом наступних 24 місяців після ухвалення документа. Додаткове покриття 1600 км автошляхів 4G забезпечить зв’язок для понад 100 тисяч абонентів у віддалених регіонах і до 1500 сіл, де проживає близько 600 тисяч осіб.

Розвиток мобільних мереж позитивно вплине на економіку: за даними Мінцифри, оператори планують інвестувати $6 млрд у розгортання мереж протягом наступних 7 років. Розвиток мобільного зв’язку сприяє пожвавленню економічної активності населення. Згідно з дослідженням Міжнародного товариства телекомунікацій, зростання проникнення мобільних технологій на 1% сприяє збільшенню ВВП на душу населення на 0,06%. Світовий банк підрахував, що збільшення підключень до 4G на 10% забезпечує економічне зростання на 1,3%.