Дооцінка ОЗ, внесених до статутного капіталу

Учасником, якому належить 100% частки статутного капіталу ТОВ, були внесені ОЗ (нерухоме майно) як внесок до СК. Нерухомість на даний час не використовується, тому не введена в експлуатацію. ТОВ пізніше провело оцінку майна і дооцінило цю нерухомість. Як така дооцінка відображається в бухобліку?

Внесення ОЗ до статутного капіталу

Первісною вартістю основних засобів, що внесені до статутного капіталу підприємства, визнається погоджена засновниками (учасниками) підприємства їх справедлива вартість з урахуванням витрат, передбачених пунктом 8 НП(С)БО 7 (див. п. 10 НП(С)БО 7).

Своєю черго, в п. 8 НП(С)БО 7 наведені різні витрати, пов’язані з придбанням (отриманням) ОЗ, наприклад, витрати, пов’язані з реєстрацією об’єкта тощо.

Справедлива вартість - сума, за якою можна продати актив або оплатити зобов'язання за звичайних умов на певну дату (п. 4 НП(С)БО 7).

Бухгалтерське проведення з отримання ОЗ як внеску до СК наведена в п. 18 додатку до Методрекомендацій №561:

  • Дт 10 Кт 46 – на справедливу вартість ОЗ.

Тобто, при отриманні внеску до СК рахунок 15 не застосовується, ОЗ відразу оприбутковуються в складі ОЗ.

Якщо, крім того, емітент самостійно здійснив реєстраційні та інші подібні витрати, пов’язані з отриманням ОЗ, то вони вже відображаються у складі капітальних інвестицій:

  • Дт 15 Кт 685 тощо – на суму таких витрат;
  • Дт 641 Кт 685 – на суму ПДВ, якщо у витратах є ПДВ і підприємство отримувач є платником ПДВ.

Надалі на суму таких витрат збільшується первісна вартість ОЗ, внесеного до СК:

  • Дт 10 Кт 15.

Чи потрібно нараховувати амортизацію таких ОЗ?

Згідно з пп. 23 НП(С)БО 7 нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта, який встановлюється підприємством (у розпорядчому акті) при визнанні цього об'єкта активом (при зарахуванні на баланс), і призупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації.

Нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем, у якому об'єкт основних засобів став придатним для корисного використання (див. пп. 29 НП(С)БО 7).

Тобто, якщо отриманий об’єкт ОЗ придатний для використання, він починає амортизуватися, незалежно від того, чи використовується фактично цей об’єкт.

Виходячи з наведених норм НП(С)БО 7 отриманий на баланс об’єкт нерухомості повинен амортизуватися, на наш погляд, починаючи з місяця, наступного за місяцем отримання об’єкта на баланс.

Але для уникнення непорозумінь з цього питання можна отримати консультацію від Мінфіну, який згідно з ч. 2 ст. 6 Закону про бухоблік, є в Україні державним органом, який регулює питання методології бухобліку.

Дооцінка ОЗ

Детально особливості переоцінки ОЗ ми розглядали тут.

Особливості переоцінки не залежать від того, яким чином ОЗ потрапили на баланс підприємства, наприклад, незалежно від того, такі ОЗ придбані підприємством за плату чи отримані як внесок до СК. В обох випадках особливості переоцінки будуть однакові.

Сума дооцінки залишкової вартості об'єкта основних засобів включається до складу капіталу у дооцінках (див. п. 19 НП(С)БО 7). Тобто, сума дооцінки збільшує субрахунок 411.

Залишок на субрахунку 411 включають до складу нерозподіленого прибутку (Дт 411 Кт 441), згідно з обліковою політикою підприємства:

  • пропорційно до нарахованої амортизації дооціненого ОЗ (щомісяця, щокварталу чи раз на рік) або
  • один раз під час вибуття об’єкта ОЗ.

На статутний капітал дооцінка ОЗ, внесеного до СК, не впливає.