Як підвищити оклади в серпні 2024 р., щоб не нараховувати індексацію?

Якщо підвищити оклади в серпні 2024 р., це надає право не нараховувати індексацію? Якщо так, на скільки треба підвищити оклади?

Правила обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації та сум індексації грошових доходів населення затверджені Постановою №1078. Тому, у разі підвищення тарифних ставок (окладів) значення індексу споживчих цін у місяці, в якому відбувається підвищення, приймається за 1 або 100 відсотків. Тобто він є базовим для обчислення індексу споживчих цін.

Обчислення індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення зазначених грошових доходів населення.

Сума індексації у місяці підвищення тарифних ставок (окладів) не нараховується, якщо розмір підвищення грошового доходу перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення доходу. У разі підвищення посадових окладів у місяці, в якому право на індексацію ще не виникло, такий місяць є базовим.

Роботодавцям не забороняється переглядати та підвищувати посадові оклади працівників протягом року за самостійним рішенням, оскільки підвищення окладів на кілька гривень щомісяця або навіть щокварталу не заборонено законом.

Нагадаємо, що ст. 39 Закону про Держбюджет - 2024 визначено, що обчислення індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення, через призупинення індексації на 2023 рік п. 3 Прикінцевих положень Закону про Держбюджет - 2023, проводиться наростаючим підсумком починаючи з 1 січня 2024 року.

Тобто базовим місяцем нарахування індексації зарплати став грудень 2023 року, оскільки нарахування індексації відновили з 1 січня 2024 року.

У п. 5 Порядку №1078 зазначено, що у разі підвищення тарифних ставок (посадових окладів) значення індексу споживчих цін у місяці, в якому відбувається підвищення, приймається за 1, або 100 відсотків. Тобто Порядок №1078 передбачає зміну базового місяця лише у разі підвищення окладів. Отже, місяць, у якому відбувається підвищення посадових окладів, стає базовим для проведення індексації. Наразі, при базовому місяці грудень 2023 року у серпні 2024 року вже потрібно проводити індексацію зарплати працівників.

Таким чином, підсумовуючи вищевказане: для того, щоб не проводити індексацію у серпні 2024 р., потрібно підвищити посадовий оклад на суму, що перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення такого окладу. Наприклад, якщо сума індексації у серпні складає 130,20 грн, то оклад потрібно підвищити на 130,25 грн або більше.

Далі потрібно слідкувати за індексом інфляції, щоб подбати про те, щоб вчасно підвищити оклади і зробити базовим новий місяць. Це простіше робити за допомогою калькулятора індексації: Калькулятор індексації заробітної плати | «Дебет-Кредит» - Сервіси для бухгалтера (dtkt.ua)

Таким чином, при регулярному підвищенні окладів не створюються умови для нарахування індексації, і це зовсім не потрібно фіксувати у якихось документах, окрім штатного розпису.