НКРЕКП закликають не підтримувати зміну порядку встановлення тарифів на розподіл електроенергії

У липні Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг винесла на засідання проєкт постанови «Про затвердження Змін до Порядку встановлення (формування) тарифів на послуги з розподілу електричної енергії».

Він передбачав зміну порядку встановлення тарифів на розподіл електроенергії та скасування поділу споживачів на класи розподілу за рівнем напруги. За результатами розгляду зазначений Проєкт Постанови не був підтриманий НКРЕКП.

Так, експерти Комітету з енергетики Європейської Бізнес Асоціації зауважують, що зміна підходів до тарифоутворення та скасування поділу споживачів за класами напруги могли призвести до серйозних фінансових наслідків для низки підприємств України.

Беручи до уваги переговори щодо вступу України до Європейського Союзу, бізнес вважає за необхідне вдосконалити систему класифікації споживачів за класами напруги, а не скасовувати її.

Проте нині, за інформацією компаній-членів Асоціації, НКРЕКП знову розглядає питання перегляду існуючого підходу до встановлення тарифу на розподіл з метою відмови від диференціації за класами напруги.

Рішення стосовно усереднення тарифів на розподіл електроенергії, без диференціації за класами напруги, стане критичною помилкою для української економіки в цілому та йде в розріз з європейською практикою, яка передбачає розподіл на більшу кількість класів споживачів, ніж в Україні зараз.

Наслідками прийняття даного рішення НКРЕКП стане зростання витрат ряду підприємств на електроенергію, що в подальшому, призведе до підвищення цін на продукцію, що робить продовження випуску ряду продукції економічно нерентабельним, що спричинить повну зупинку деяких виробництв.

Тому, спільнота Європейської Бізнес Асоціації звертається до НКРЕКП з проханням не підтримувати скасування вище зазначених класів напруги, водночас, будемо вдячні за спільну подальшу роботу над вдосконаленням системи класифікації.