Бізнес вітає рішення відкликати законопроєкт щодо механізму захисту права власності третіх осіб

12 серпня автором ініціативи було прийнято рішення відкликати законопроєкт щодо механізму захисту права власності третіх осіб № 11195.

Так, кілька місяців тому, враховуючи загрози конституційним засадам права власності, потенційне руйнування інвестиційного клімату та можливе погіршення економічної ситуації, пов’язаної із розглядом законопроєкту № 11195, бізнес-спільнота висловила різку критику цього документу та закликала народних депутатів його не підтримувати.

Європейська Бізнес Асоціація, вітає дане рішення та вдячні, автору законопроєкту Давиду Арахамії, що голос бізнесу було почуто!

Водночас, бізнес-спільнота дякує Мінюсту, Голові комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитру Наталусі та його колегам за лідерство щодо об’єднання на базі Комітету економічного розвитку ВРУ широкого кола стейкхолдерів з метою напрацювання абсолютно нового документу, який, з однієї сторони, надасть можливість державі все ж реалізовувати санкційну політику, а, з іншої, не призведе до погіршення інвестиційного клімату та не буде відлякувати інвесторів з України.

Дотримання принципів виключно судового порядку стягнення активів безперервність володіння непідсанкційними особами своїми активами, індивідуальної відповідальності саме підсанкційних осіб, непорушності прав непідсанкційних осіб на участь в управлінні та отримання прибутку це ті ключові постулати на яких має будуватися майбутнє законодавство і ми щиро віримо, що разом нам вдасться напрацювати дійсно якісне регулювання, яке буде відповідати найвищим міжнародним стандартам.

Нагадаємо, що законопроєктом № 11195 пропонувалось надати повноваження органам державної влади приймати рішення про звернення стягнення в дохід держави 100% пакету акцій або інших цінних паперів, що прямо належить юридичній особі, в структурі власності якої є особа, до якої застосовано санкцію у виді блокування активів, у разі, якщо визначений розмір участі в такому пакеті особи, до якої застосовано санкцію у виді блокування активів, становить менше ніж 25 %.

У разі якщо підсанкційна особа володіє 25% і більше акцій – відчуження відбуватиметься шляхом звернення із відповідною заявою до суду. Жодного прозорого і швидкого механізму поновлення прав власності усіх інших непідсанкційних акціонерів Проєктом Закону взагалі не було передбачено.

Варто також звернути увагу на те, що усі акціонери, в тому числі непідсанкційні особи позбавлялися права участі в юридичній особі та управління нею, що майже напевно призведе до зупинки роботи бізнесу.