Парламенту рекомендують прийняти законопроект щодо запровадження процедур превентивної реструктуризації

Комітет з питань економічного розвитку рекомендує прийняти законопроект щодо запровадження процедур превентивної реструктуризації.

На засіданні Комітету з питань економічного розвитку, яке відбулося 15 серпня 2024 року було ухвалено рішення про прийняття в другому читанні проєкту Закону України про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства та інших законодавчих актів України щодо імплементації Директиви Європейського парламенту та Ради Європейського Союзу 2019/1023 та запровадження процедур превентивної реструктуризації (реєст. № 10143 від 12.10.2023 р.).

“Це велика і важлива реформа у сфері банкрутства, – зазначає заступник Голови Комітету Олексій Мовчан. Навіщо потрібна превентивна реструктуризація? Щоб виявити ризики неплатоспроможності підприємств на ранніх стадіях, коли ситуація ще не критична, і не допустити банкрутства.

В нашій країні, на жаль, банкрутство прирівнюють до краху. Якщо підприємство банкрут, на ньому ставлять хрест, вважають його токсичним. В розвинених демократіях, банкрутство, навпаки, – нові можливості. Бізнес може мати проблеми – це нормально. Але в державі має бути швидка допомога для відновлення. В цьому і полягає суть підприємництва – зробили помилку, обнулилися, але встали, відновилися і працюємо далі. Цим мені й подобається інститут превентивної реструктуризації – він дає можливість для швидкого «одужання» банкрута і не дозволяє «хоронити» бізнес.

Законопроєкт реєстр. № 10143 дасть бізнесу інструменти та підказки, як самостійно скласти дієвий план превентивної реструктуризації. На вимогу Європейської Директиви буде розроблено веб-портал запобігання неплатоспроможності. На ньому можна буде знайти інформацію про доступні інструменти раннього виявлення неплатоспроможності, процедури, заходи та плани превентивної реструктуризації, адаптовані до потреб і специфіки мікропідприємництва та малого підприємництва.

Особливо цей механізм буде актуальним для підприємств, що розташовувались близько до лінії бойових дій або з деокупованих територій, які тимчасово перервали виробничі цикли і ланцюги постачання, але спроможні вийти на довоєнні показники і розрахуватися зі своїми партнерами. «Живі» підприємства — це робочі місця, сплачені податки і підтримка економіки. У нас є шанс зберегти сотні економічно активних підприємств.

Також імплементація процедури превентивної реструктуризації у наше законодавство – це частина урядового плану Ukraine Facility. Він затверджений Кабміном на початку цього року та є основою для реалізації програми фінансової підтримки ЄС на 50 млрд євро протягом 2024-2027 років. Також запровадження цього механізму – один з елементів нашого руху до ЄС.”

За наслідками обговорення народні депутати України – члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в другому читанні прийняти законопроект реєстр. № 10143 в цілому як закон.