Як вимушеним переселенцям отримати безоплатні медичні послуги

Кожен громадянин, незалежно від місця проживання чи реєстрації, може отримати медичну допомогу. Це право реалізується через Програму медичних гарантій, яка включає всі основні види медичної допомоги (екстрена, первинна, спеціалізована, паліативна, реабілітація, вагітність та пологи), а також ліки для пацієнтів із хронічними хворобами за програмою «Доступні ліки».

Про це повідомив народний депутат від фракції «Слуга Народу», голова Комітету ВР з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

За його словами, до нього як народного депутата та голови комітету звертаються пацієнти, які через повномасштабну війну були вимушені переїхати до безпечніших регіонів країни, з питанням, як отримати безоплатні медичні послуги в межах ПМГ.

Як пояснив парламентар, для безоплатного медичного обслуговування необхідно спочатку звернутися до сімейного лікаря, терапевта або педіатра.

«Послуги за направленням лікаря первинки надаються в комунальних та приватних закладах, ФОП відповідно до договору з Національною службою здоров’я України», – розповів Радуцький.

Очільник профільного комітету нагадав, що пацієнтам-переселенцям необхідно звернутися до найближчого медичного закладу, що має договір з НСЗУ, та укласти декларацію із сімейним лікарем.

«Скасовувати попередню декларацію не потрібно, вона буде автоматично анульована в електронній системі охорони здоров’я. Знайти медичний заклад можна на дашборді НСЗУ «Електронна карта місць надання первинної медичної допомоги» або зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77», – уточнив Михайло Радуцький.

Народний депутат додав, що, підписавши декларацію, пацієнт за направленням лікаря отримає доступ до безоплатних послуг із діагностики та профілактики найпоширеніших захворювань, Е-направлення до лікарів-спеціалістів, Е-рецепти на медичні препарати, вакцинації відповідно до календаря профілактичних щеплень, оформлення довідок, листків непрацездатності та інших послуг.

«Без направлення лікаря первинки переселенці можуть звертатися до гінеколога, психіатра, нарколога, фтизіатра, педіатра та стоматолога. Більше про безоплатні медичні послуги за ПМГ можна дізнатися в електронному посібнику «Гід по Програмі медичних гарантій для пацієнта 2024» (https://numl.org/TyA)», – повідомив Михайло Радуцький.