Утримання комунального та кредитного боргу за виконавчими листам із суми допомоги за лікарняними

Підприємство має виконавчі листи за працівниками на погашення боргу за комунальними платежами, кредитами тощо. Чи можна робити утримання із нарахованої суми допомоги з тимчасової непрацездатності (за рахунок підприємства, за рахунок ПФУ, доглядових)?

Розмір відрахувань із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника вираховується зі суми, що залишається після утримання податків, зборів.

Нагадаємо, що не з усіх коштів працівника можна провадити стягнення.

Згідно зі ст. 73 Закону № 1404 стягнення не може бути звернено на такі виплати, зокрема, але не виключно з допомоги особам, зайнятим доглядом трьох і більше дітей віком до 16 років, по догляду за дитиною з інвалідністю, по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з доглядом за хворою дитиною, а також на іншу допомогу на дітей, передбачену законом.

Відповідно до ст. 72 Закону №1404 на допомогу з державного соціального страхування, що виплачується в разі тимчасової непрацездатності та в інших випадках, допомогу по безробіттю та соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства, призначену відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю", стягнення може бути звернено виключно за рішеннями про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також втратою годувальника.

Враховуючи зазначене, робимо висновок, що із суми матеріального забезпечення по лікарняних (за рахунок підприємства, за рахунок ПФУ, доглядових) виплачених працівнику, проводити стягнення за виконавчими листами в погашення боргів за комунальними платежами та кредитами, не передбачено законодавством.