Данило Гетманцев про урядові рішення для розвитку альтернативної енергетики

Уряд затвердив Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2030 року та план заходів на його виконання. Документ прийнятий у розвиток та доповнення Енергетичної стратегії України до 2050 року та Національного плану з енергетики та клімату.

Про це повідомив народний депутат від «Слуги Народу», голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

«Відповідно до плану частка відновлювальних джерел енергії у валовому кінцевому споживанні енергії у 2030 році становитиме 27%, а саме: в системах теплопостачання – 33 %; в енергогенерації – 29 %; на транспорті – 17 %», – розповів парламентар.

Крім того, додав він, окремим рішенням уряду затверджено додаткову річну квоту підтримки суб’єктів господарювання, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел, на 2024 рік у розмірі 110 МВт, з яких сонячні електростанції – 11 МВт, вітрові електростанції – 88 МВт, інші види відновлювальних джерел енергії – 11 МВт.

«Затверджено і графік проведення пілотних аукціонів з розподілу квоти підтримки на 2024 рік, які планується провести у жовтні-листопаді. Переможці отримають договір на 12 років на надання послуги за механізмами ринкової премії. Аукціони пройдуть на платформі «Прозорро.Продажі»», – поінформував Гетманцев.

Також, уточнив він, затверджено умови проведення конкурсу на будівництво генеруючих потужностей та виконання заходів з управління попитом. Це дозволить збільшити обсяги генерації в енергосистемі та її подальший розвиток.

«Загалом планується замовити будівництво 700 МВт потужності. Потужність кожного об’єкта становитиме від 5 МВт до 80 МВт, їх мають ввести в експлуатацію до кінця 2027 року», – уточнив народний депутат.

Окрім цього, повідомив Данило Гетманцев, до кінця 2025 року на всіх громадських будівлях має бути забезпечено установлення сонячних панелей із системами зберігання енергії.