Ввезення генераторів звільняється від оподаткування ПДВ: а що з постачанням на митній території України?

ТОВ імпортує генератори для перепродажу на території України. Як оподатковувати постачання даного виду товару на митній території України після внесення змін Наказом Мінфіну №361 від 26.07.2024 р.?

Наказ Мінфіну №361 від 26.07.2024 вносить зміни до Класифікатора звільнень від сплати митних платежів при ввезенні товарів на митну територію України. Тепер генератори товарної позиції УКТ ЗЕД 8501 64 00 00 звільняються від оподаткування ПДВ. Такі зміни викликані в тому числі змінами до ПКУ.

Згідно з новим пп. 87-1 підроз.2 розділу ХХ ПКУ, яким доповнено ПКУ за Законом №3853 від 16.07.2024 р., тимчасово, на період дії воєнного стану в Україні, але не більш як до 1 січня 2026 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України (у тому числі переміщення (пересилання) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях) у митному режимі імпорту товарів, визначених пунктом 9-36 розділу XXI МКУ.

Своєю чергою, до товарів, які ввезені для вільного обігу, відносяться генератори товарної позиції УКТ ЗЕД 8501 64 00 00 потужністю понад 750 кВ·А (пп. 9-36 МКУ).

Зауважимо, що додаткових роз’яснень з боку ДПС немає.

На нашу думку, МКУ та ПКУ чітко визначено перелік генераторів, які звільняються від ПДВ під час імпорту. І на відміну від попередника пп. 87-1 підр.2 розділу ХХ ПКУ («ковідного» пп. 71 підр. 2 розд. ХХ ПКУ) звільнення щодо постачання на митній території України немає. І не залежно від того, коли генератор був придбаний, постачання на митній території України буде проводитися в загальному порядку, тобто, оподатковуватиметься ПДВ.

З наведеного формулювання пп. 87-1 підроз.2 розділу ХХ ПКУ можна виснувати, що дана пільга спрямована на забезпечення енергетичної стабільності і скористатися нею в повній мірі зможуть підприємства, що безпосередньо імпортують та використовують дані генератори.

Звертаємо увагу, що на гарячій лінії ДПС зазначили, що офіційне роз’яснення ще готується. Також додатково ТОВ може отримати ІПК.