Вітроенергетичні електрогенераторні установки пропонують звільнити від ввізного мита

Наприкінці липня у Верховній Раді України було зареєстровано проєкт Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо сприяння відновленню інфраструктури альтернативної енергетики України № 11455.

Так, проєктом Закону пропонується звільнити від оподаткування ввізним митом вітроенергетичні електрогенераторні установки, які класифікуються за кодом 8502 31 00 00 згідно з УКТ ЗЕД.

Європейська Бізнес Асоціація підтримує даний законопроєкт. Він дозволить знизити вартість вітроенергетичних електрогенераторних установок, підвищивши доступність таких товарів, та сприятиме швидшому відновленню та розширенню вітроенергетичних потужностей.

Як повідомляють представники бізнесу, вітроелектростанції, з урахуванням їхньої специфіки та технології будівництва, є децентралізованими об’єктами електроенергетики. Відстань між вітротурбінами одної електростанції зазвичай складає від 800 метрів, що робить такі електростанції більш складною та дороговартісною ціллю для атаки ворогом. Так, ураження однієї вітротурбіни може призвести до втрати до 8 МВт потужності, тоді як у випадку теплових електростанцій – ураження одного об’єкта часто означає втрату від 200 МВт потужності.

Відповідно, масштабування вітрової енергетики в Україні дозволить знизити залежність від традиційних джерел енергії, які є більш вразливими до зовнішніх атак, та сприятиме стабілізації енергопостачання в країні.

Крім того, будівництво вітроелектростанцій відповідає стратегії країни щодо розвитку децентралізованої енергосистеми на основі відновлювальних джерел енергії, а також сприяє виконанню Україною зобов’язань перед Європейським Союзом щодо цілей зеленого переходу та декарбонізації.

Тож бізнес звертається до Голови Комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса, Голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева та Міністра фінансів України Сергія Марченко з проханням якнайшвидше підтримати даний законопроєкт!