Юридичні аспекти визначення кінцевого бенефіціарного власника: роз’яснення та рекомендації

Наприкінці 2022 року набрав чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення регулювання кінцевої бенефіціарної власності та структури власності юридичних осіб” (Далі – Закон 2571), ціллю якого є вдосконалення механізмів забезпечення отримання та виявлення достовірної інформації про кінцевих бенефіціарних власників (КБВ) та структури власності юридичних осіб, а також запобігання та протидія легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення з метою виконання Україною своїх міжнародних зобов’язань.

Цим Законом було внесено зміни до положень Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань” та Закону України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення” з наступною метою:

  • спрощення порядку подання інформації про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності юридичними особами, при внесені інформації до Єдиного державного реєстру;
  • унормування механізму перевірки достовірності інформації про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності компанії;
  • посилення відповідальність за неподання або недостовірне подання юридичною особою відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності.

Подача та актуалізація інформації в Єдиному державному реєстрі про кінцевих бенефіціарних власників та структури власності виникає при наступних обставинах:

  • у разі реєстрації юридичної особи;
  • у разі зміни кінцевого бенефіціарного власника. У такому випадку подати до державного реєстратора інформацію про кінцевого бенефіціарного власника слід протягом 30 (тридцяти) робочих днів з дня його фактичної зміни.

Якщо юридична особа була зареєстрована давно (до встановлення вимог щодо необхідності подачі інформації про КБВ), вона зобов’язана подати інформацію про КБВ не пізніше 90 днів з дня припинення воєнного стану.

Положення про форму та зміст структури власності затверджено 19 березня 2021 року наказом Міністерства фінансів України.

Також, 19 вересня 2023 року Кабмін та НБУ спільною постановою № 1011 затвердили Методологію визначення юридичною особою КБВ.

Методологія містить окремий розділ щодо особливості визначення кінцевого бенефіціарного власника неприбуткової організації – юридичної особи.

Ключовою ціллю Методології є запровадження уніфікованого розуміння для визначення КБВ юридичних осіб, встановлення загальних форм та шляхів дослідження інформації, аналізу фактичних даних з метою з’ясування ознак прямого та непрямого вирішального впливу.

Процедурно подача відомостей про КБВ та вимоги до неї врегульовано Законом України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань”.

Щодо громадських формувань, в розумінні цього закону лише громадські організації мають обов’язок подавати інформацію про свого кінцевого бенефіціарного власника.

Зразки складання схематичного зображення структури власності, зокрема і безпосередньо для громадських організацій оприлюднено на офіційному вебсайті Міністерства фінансів України, за наступним посиланням https://surl.li/yyguxj

Крім того, для забезпечення єдиного підходу до розуміння вищезазначених норм законодавства представниками громадських об’єднань, Центр демократії та верховенства права у співпраці з Міністерством юстиції України розробив гід, який покликаний відповісти на найбільш поширені запитання у сфері визначення КБВ.

Безпосередньо з цим гідом можна ознайомитись за посиланням – https://surl.li/gcjvwr