Новий проєкт щодо надання субсидій на оренду житла для ВПО – амбітний, проте реальний виклик для Пенсійного фонду України

Про це під час публічного обговорення запропонованого Урядом нового виду допомоги, спрямованої на підтримку внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які орендують житло, розповів Голова правління Пенсійного фонду України Євгеній Капінус.

«Презентований механізм компенсації оренди житла для внутрішньо переміщених осіб є доволі наближеним до діючого механізму житлових субсидій та пільг. Він є максимально спрощеним з погляду доступності, адже всю необхідну інформацію про заявників і членів домогосподарств буде отримано в межах інформаційних обмінів», – зазначив очільник Фонду.

За його словами, понад півтора року тому Пенсійний фонд України отримав повноваження з призначення та виплати житлових субсидій та пільг, і за цей час Фонд провів низку заходів для забезпечення виконання цих функцій.

«Уже створено певні передумови для реалізації цього експериментального проєкту, зокрема, у ході виконання функцій з призначення та виплати житлових субсидій та пільг. Головне – ми змінили філософію взаємодії в бік людини, яка наразі має надавати лише мінімум інформації, решта отримується внаслідок інформаційного обміну з державними реєстрами», – сказав Євгеній Капінус.

Також він зауважив, що додатковою перевагою є можливість звернутися за наданням необхідних послуг через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Фонду або через мобільний застосунок «Пенсійний фонд».

Довідково

10 липня 2024 року Міністерство соціальної політики України спільно з Офісом Ради Європи в Україні провело публічне обговорення проєкту постанови Уряду “Про реалізацію експериментального проекту щодо надання субсидії на оренду житла як компенсації орендодавцю вартості (частини вартості) оренди житлового приміщення зданого в найм внутрішньо переміщеним особам”. До обговорення долучились народні депутати України, представники органів влади, міжнародних організацій та громадськості.