Громадяни мають право укладати договір про добровільну сплату страхових внесків та «докупити» стаж

Відповідно до частини другої ст. 10 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) особи, зазначені в частині першій ст. 10 Закону № 2464, беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, але не менше одного року (крім договорів про одноразову сплату).

Так, у січні-червні 2024 року по області укладено 968 договорів, з них 135 – добровільна участь та 833 – одноразова сплата.

До страхового стажу зараховуються тільки ті періоди, за які повністю сплачені страхові внески. Розмір щомісячного внеску має бути не меншим за встановлений законом мінімальний (з 1 квітня 2024 року – 1760 гривень).

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що сплачені суми єдиного внеску в разі дострокового розірвання договору про добровільну участь поверненню не підлягають. При цьому період, за який сплачено єдиний внесок, враховується до страхового стажу тільки за умови подання звітності, що містить відомості про суми добровільних внесків, передбачених Договором (страхувальник зобов’язаний подавати за себе звіт протягом 30 календарних днів після закінчення строку дії укладеного ним Договору).