Визначення країни походження товару буде приведено у відповідність із Митним кодексом ЄС

Податковий комітет Верховної Ради схвалив законопроєкт 5353-д. Мета цього законопроекту – визначення країни походження товару привести у відповідність до Митного кодексу Європейського Союзу.

Народний депутат Ніна Южаніна повідомляє, що це євроінтеграційний законопроєкт, який забезпечить реалізацію угод України про вільну торгівлю, він був зареєстрований урядом ще 08.04.2021, але лежав у комітеті без розгляду понад два роки.

Нардеп додатково наголосила, що через агресію рф, яка щодня вбиває українців і щохвилини – наших воїнів, потрібно терміново внести до законодавства зміни, які б унеможливили ввезення на територію України товарів походженням з росії чи білорусії під прикриттям третіх країн (наприклад, нафти і нафтопродуктів нібито з Туреччини, скрапленого газу нібито з Казахстану).

Потрібно чітко передбачити, щоб митники при здійсненні митного контролю вимагали не лише сертифікат походження товарів, а й документи, що підтверджують весь ланцюг постачання товарів від виробника.

Йдеться виключно про товари, щодо яких накладено заборону на ввезення з рф та рб!

“Тобто, попри побоювання голови комітету (який між патріотизмом і математикою, очевидно, вкотре обрав математику), більшість бізнесу ретельніші перевірки походження товарів з боку митників не зачеплять.”, – наголошує Н. Южаніна.

У Податковому комітеті домовилися, що найближчим часом відповідні зміни буде винесено на розгляд комітету.