Алкоголь суттєво подорожчає: Уряд планує підвищити мінімальні ціни

Враховуючи зміни, які відбулись у соціально-економічній і податковій сферах, зокрема: зростання витратної складової цін (сировина, комплектуючі, енергоносії, витрати на оплату праці тощо), а також зміну з 01.03.2022 ставок акцизного податку на алкогольні напої (Закон України від 30.11.2021 № 1914 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень”) розмір мінімальних цін не відповідає реальним витратам суб’єктів господарювання на виробництво та реалізацію алкогольних напоїв і потребує коригування.

Так, на сайті Мінекономіки оприлюдненопроєкт постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів Українивід 30 жовтня 2008 р. № 957”

Документом передбачається внести зміни у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 30.10.2008 № 957 “Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв” згідно з якими пропонується:

підвищити розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв залежно від коду виробів з УКТЗЕД, зокрема

♦ роздрібні ціни на горілку та лікеро-горілчані вироби – ↑13%;

♦ віскі, ром та джин – ↑25%;

♦ коньяк (бренді) – ↑11-12%;

♦ виноробну продукцію:

  • (звичайні (неігристі) вина – ↑62%,
  • (сидр і перрі; вина, вермути та інші зброджені напої (у тому числі суміші із зброджених напоїв та суміші на основі зброджених напоїв), фактична міцність яких вища за 1,2% об’ємних одиниць етилового спирту, але не вища за 22% об’ємних одиниць етилового спирту) – ↑61-71%,
  • віна ігристі та газовані винні напої – ↑28%;

Крім того, примітки у додатку буде доповнено новим пунктом такого змісту:

“Мінімальна роздрібна ціна на виноробну продукцію (крім сидру і перрі (без додання спирту), зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природнього (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць (без додання спирту) в упаковці типу “Tetra-Pak” і “Bag in box” визначається як добуток затвердженої мінімальної ціни на відповідну продукцію у скляній тарі місткістю 0,7 л, в іншій тарі місткістю 1 л та коефіцієнту 0,85.”

РОЗМІР
мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв

Код виробів згідно з

УКТЗЕД

Опис товару

Мінімальна ціна за 1 літр100-відсоткового спирту,

гривень

Роздрібна ціна, гривень

оптово- відпускна

роздрібна

2208 60,

2208 70,

2208 90

Горілка та лікеро-горілчані вироби, інші

434

505

2208 30

Віскі

972

1122

2208 40

Ром та інші спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки зброджених продуктів з цукрової тростини

972

1122

2208 50

Джин та ялівцева настоянка

972

1122

2208 20

Спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду:

коньяк (бренді) три зірочки

553

720

коньяк (бренді) чотири зірочки

635

794

коньяк (бренді) п’ять зірочок

666

839

інші спиртові дистиляти та спиртні напої, в тому числі

553

720

бренді ординарні, горілки виноградні

549

663

2204, 2205, 2206 (алкогольні напої з доданням або без додання етилового спирту в іншому місці не зазначені)

Алкогольні напої, фактична міцність яких вища за 22 відсотки об’ємних одиниць етилового спирту, інші суміші із зброджених напоїв та суміші на основі зброджених напоїв

510

560

2206 00 31 00, 2206 00 51 00, 2206 00 81 00

Сидр і перрі (без додання спирту) у тарі місткістю 1 л

48

2204
(крім 2204 10,
2204 21 06 00,
2204 21 07 00,
2204 21 08 00,
2204 21 09 00,
2204 29 10 00),

2205 10 10 00,
2205 90 10 00,

2206 00 59 00,

2206 00 89 00

Звичайні (неігристі) вина, зброджені напої, фактична міцність яких вища за 1,2 відсотка об’ємних одиниць етилового спирту, але не вища за 15 відсотків об’ємних одиниць етилового спирту, за умови що етиловий спирт, який міститься у готовому продукті, має повністю ферментне (ендогенне) походження у скляній тарі місткістю 0,7 л, в іншій тарі місткістю 1 л

68

2204, 2205, 2206 (вина та інші зброджені напої без додання етилового спирту в іншому місці не зазначені; вина та інші зброджені напої з доданням етилового спирту)

Вина, вермути та інші зброджені напої (у тому числі суміші із зброджених напоїв та суміші на основі зброджених напоїв), фактична міцність яких вища за 1,2 відсотка об’ємних одиниць етилового спирту, але не вища за 22 відсотки об’ємних одиниць етилового спирту у скляній тарі місткістю 0,7 л, в іншій тарі місткістю 1 л

84

2204 10,
2204 21 06 00,
2204 21 07 00,
2204 21 08 00,
2204 21 09 00,
2204 29 10 00,
2205 10 10 00,
2205 90 10 00, 2206 00 39 00

Вина ігристі та вина газовані, зброджені напої, вина (напої) ароматизовані ігристі (газовані), фактична міцність яких вища за 1,2 відсотка об’ємних одиниць етилового спирту, але не вища за 15 відсотків об’ємних одиниць етилового спирту, за умови що етиловий спирт, який міститься у готовому продукті, має повністю ферментне (ендогенне) походження, які розливаються у пляшки, закорковані спеціальними пробками для таких напоїв типу “гриб”, що утримуються на місці за допомогою стяжок або застібок, та/або мають надмірний тиск, спричинений наявністю діоксиду вуглецю у розчині на рівні не менше 1 бар при температурі 20°С у скляній тарі місткістю 0,7 л та 0,75 л

140

Примітки:

1. Мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни під час реалізації (продажу) горілки та лікеро-горілчаних виробів, віскі, рому та інших спиртових дистилятів та спиртних напоїв, одержаних шляхом перегонки зброджених продуктів з цукрової тростини, джину та ялівцевої настоянки, коньяку (бренді) три зірочки, коньяку (бренді) чотири зірочки, коньяку (бренді) п’ять зірочок, інших спиртових дистилятів та спиртових напоїв, в тому числі бренді ординарного, горілки виноградної, інших алкогольних напоїв, фактична міцність яких вища за 22 відсотки об’ємних одиниць етилового спирту, інші суміші із зброджених напоїв та суміші на основі зброджених напоїв
в тарі різної місткості визначаються як добуток відповідних затверджених мінімальних цін, міцності за об’ємом (у відсотках) і місткості тари (у літрах), поділений на 100 відсотків.

2. Мінімальна роздрібна ціна на вина, вермути та інші зброджені напої
(у тому числі суміші із зброджених напоїв та суміші на основі зброджених напоїв), у скляній та іншій тарі місткістю менш як 1 літр та більш як 1 літр, 1 літр у скляній тарі розраховується як добуток затвердженої мінімальної ціни та місткості тари (у літрах), поділений на 0,7.

3. Мінімальна роздрібна ціна на виноробну продукцію (крім сидру і перрі (без додання спирту), зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природнього (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць (без додання спирту) в упаковці типу “Tetra-Pak” і “Bag in box” визначається як добуток затвердженої мінімальної ціни на відповідну продукцію у скляній тарі місткістю 0,7 л, в іншій тарі місткістю 1 л та коефіцієнту 0,85.

4. Мінімальна роздрібна ціна на сидр і перрі (без додання спирту), вина ігристі та вина газовані, вина (напої) ароматизовані ігристі (газовані) (без додавання спирту) у іншій тарі та місткістю іншій, ніж зазначено у графі “Опис товару”, розраховується:

на сидр і перрі (без додання спирту) – як добуток затвердженої мінімальної ціни та місткості тари (у літрах);

на вина ігристі та вина газовані, вина (напої) ароматизовані ігристі (газовані) (без додавання спирту) – як добуток затвердженої мінімальної ціни та місткості тари (у літрах), поділений на 0,7.

5. Мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни на окремі види алкогольних напоїв, визначені (розраховані) згідно з примітками 1-3 цього додатка, заокруглюються:

у бік зменшення до найближчого числа, що закінчується на 0, якщо закінчуються від 1 до 4 копійок;

у бік збільшення до найближчого числа, що закінчується на 0, якщо закінчуються від 5 до 9 копійок.