Як підтримати українську промисловість в забезпеченні електроенергією

Як підтримати українську промисловість та забезпечити відновлення маневреної генерації електроенергії – ФРУ обговорила потреби бізнесу та можливості посилення фінансової спроможності з Європейською Комісією, міжнародними фінансовими інституціями – партнерами Ukraine Facility, українськими стейкхолдерами.

Розглянули потенційні механізми фінансування підтримки економіки, що передбачені новим інструментом ЄС для України – Ukraine Facility, зокрема новою програмою — Ukraine Investment Framework (UIF), під час зустрічі понад 50 компаній-членів ФРУ з представниками Генерального директорату Європейської Комісії з розширення та сусідства DG NEAR, Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (EBRD), Європейського Інвестиційного банку (EIB), Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC), Кредитної установи для Відбудови, Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK), національними регулятором – НКРЕКП та НЕК «Укренерго».

Загальний обсяг програми складе € 9,3 млрд, з яких € 6,97 млрд буде фінансуватися саме з ресурсів Ukraine Facility. Зокрема, € 7,8 млрд буде спрямовано на покриття ризиків для компаній, €1,5 млрд – змішане фінансування для бізнесу та технічну допомогу.

Роботодавці представили пропозиції проектів розбудови системи розподіленої генерації електричної енергії, яка буде менш вразлива в умовах війни та забезпечить як власні потреби підприємств, так і дозволить підтримати енергетичну систему України. Такі проекти потенційно відкривають можливості залучення приватного бізнесу на ринок генерації електричної енергії.

Частина компаній-членів ФРУ у промисловому секторі вже реалізує проекти генерації електричної енергії для власних потреб – як на основі відновлювальних джерел енергії ВДЕ, так і з використанням природного газу, інших джерел.

Під час зустрічі було акцентовано увагу на тому, що в умовах значної руйнації маневрової генерації, потрібна розподілена генерація із залученням всіх можливих джерел.
Спільно з представниками НКРЕКП та НЕК «Укренерго» визначили основні проблемні питання та напрямки покращення регуляторного середовища підключення приватної генерації до мереж передачі і розподілу електричної енергії.

Представники НЕК «Укренерго» та НКРЕКП анонсували суттєві регуляторні зміни, які спростять процедури та знизять вартість підключення приватної генерації до електричних мереж.

Національний регулятор і НЕК «Укренерго» декларують максимальну відкритість до співпраці з приватним сектором.

За підсумками зустрічі домовилися спільно напрацювати пропозиції щодо механізмів залучення ресурсів інструменту Ukraine Facility через міжнародні фінансові інституції до підтримки розвитку розподіленої генерації для потреб промисловості і забезпечення стабільності роботи енергосистеми України в цілому.

Нагадаємо, ФРУ ініціювала системний діалог з ключовими стейкхолдерами в Україні та ЄС щодо створення сприятливих умов залучення приватного бізнесу до розбудови розосередженої системи генерації.

Зокрема, під час візиту делегації ФРУ до Брюсселя у квітні 2024 року ФРУ відбулися зустрічі з керівництвом структурних підрозділів ЄК щодо обговорення механізмів підтримки стабільності забезпечення електроенергією промисловості України.

ФРУ підтримує постійний діалог з НЕК «Укренерго» з метою сприяння у забезпеченні відновлення і стабільної роботи енергосистеми України та можливості безперервного забезпечення промисловості електроенергією.