Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?

Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?

Відповідно до пп. 39 Положення № 148 кожна юридична особа, що має касу, веде одну касову книгу для обліку операцій з готівкою в національній валюті (без урахування кас відокремлених підрозділів).

Відокремлені підрозділи підприємств, які проводять операції з приймання готівки за продану продукцію (товари, роботи, послуги) з оформленням її прибутковим касовим ордером, а також з видачі готівки на виплати, пов'язані з оплатою праці, виробничі (господарські) потреби, інші операції з оформленням їх видатковими касовими ордерами і відомостями, ведуть касову книгу.

Відокремлені підрозділи підприємств, які здійснюють готівкові розрахунки із застосуванням РРО та/або РК та веденням КОРО, але не проводять операцій з приймання (видачі) готівки за касовими ордерами, касової книги не ведуть.

Ці положення означають, що касова книга ведеться тількитоді, коли є прибуткові та видаткові касові операції, що оформлені касовими ордерами (ПКО, ВКО) та відомостями:

  • Надходження виручки з торгової точки в головну касу, про що складається один ПКО: Дт 301 Кт 308;
  • Внесення готівки в банк касиром головної каси, яке оформлюється ВКО: Дт 311 Кт 301;
  • Виплата зарплати, видача коштів у підзвіт тощо, які оформлюються відомостями та ВКО у загальному порядку: Дт 661, 372 Кт 301.

Касова книга ведеться одна на підприємстві в цілому або ведеться декілька книг – в головній касі та в касах підрозділів, які проводять касові операції, що оформляються касовими ордерами.

Відокремлені підрозділи, які проводять тільки розрахункові та службові готівкові операції із застосуванням РРО/ПРРО, касову книгу не ведуть. Операції з оприбуткування торгової виручки, повернення коштів покупцям/клієнтам, службові внесення і видачі – всі ці операції, які проводяться через РРО/ПРРО та відображаються на рах. 308, в окремій касовій книзі не відображаються.

Головним фактором є не номер рахунку – 301, 308 тощо, а необхідність складання касових ордерів. У касовій книзі відображаються тільки ті операції, які підтверджені касовими ордерами. Розрахункові операції відображаються тільки в Z-звіті РРО/ПРРО і касовими ордерами не оформляються.

На рахунку 308 окремо обліковуються тільки розрахунковіготівкові операції, що проводяться із застосуванням РРО/ПРРО і які не оформляються касовими ордерами. Оприбуткування роздрібної готівки підтверджується Z-звітом РРО/ПРРО, службові внесення, службові видачі готівкових коштів для внесення в головну касу, здачі на інкасацію чи в касу банка підтверджуються чеками РРО/ПРРО «службове внесення» або «службова видача». Ці операції в касовій книзі не відображаються.

Облік касових операцій на субрахунках 301 та 308

Зміст господарської операції

Д-т

К-т

Сума, грн

Отримано готівкову виручку за послуги із застосуванням РРО за даними Z-звітів

308

703

123000

Проведено інкасацію готівки безпосередньо з торгової точки, передано готівку інкасатору, оформлено чек службової видачі готівки. Ця операція буде відображена у Z-звіті за цей день

333

308

85000

Інкасовану готівку зараховано на рахунок у банку – за даними банківської виписки

311

333

85000

Всю готівку з торгової точки на кінець дня передано до головної каси підприємства, оформлено прибутковий касовий ордер, який відображено в касовій книзі за рах. 301. Кредитовий оборот за рах. 308 підтверджується даними Z-звіту

301

308

38000

Виплачено заробітну плату з головної каси – на підставі відомості та видаткового касового ордера, який відображено в касовій книзі за рах. 301

661

301

23200

Касир головної каси вніс готівку на рахунок у банку, оформлено видатковий касовий ордер, який відображено у касовій книзі за рах. 301

311

301

10000

Видано аванс на відрядження з головної каси – на підставі видаткового касового ордера, який відображено в касовій книзі за рах. 301

372

301