Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?

Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?

Згідно з п. 2 ст. 14 Закону №2136 на період дії воєнного стану призупиняється дія ст. 44 Закону про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності та відповідні норми колективних договорів.

У самій ст. 44 Закону про профспілки зазначено, щороботодавці зобов'язані відраховувати кошти первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, але не менше ніж 0,3 відсотка фонду оплати праці з віднесенням цих сум на валові витрати, а у бюджетній сфері - за рахунок виділення додаткових бюджетних асигнувань.

Отже, на період дії воєнного стану призупинено (а не заборонено) дію вказаної норми, тож роботодавці не зобов'язані відраховувати кошти первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, але не менше 0,3% фонду оплати праці.

При цьому законодавством не заборонено проводити такі відрахування у добровільному порядку за наявності фінансової можливості у таких роботодавців.