Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?

Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?

Згідно з пп. «б» пп. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ.

Відповідно до пп. 186.2.1 ПКУ місцем постачання послуг є місце фактичного постачання послуг, пов'язаних з рухомим майном, а саме:

б) послуг із проведення експертизи та оцінки рухомого майна;

г) інших робіт і послуг, що пов'язані з рухомим майном тощо.

Відповідно до ч. 1 ст. 181 ЦКУ до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Рухомими речами є речі, які можна вільно переміщувати у просторі (ч. 2 ст. 181 ЦКУ).

На наш погляд, продукція, яка досліджується, відноситься до рухомого майна. А тому місцем постачання послуг з лабораторних досліджень такого рухомого майна (продукції) буде місце проведення лабораторних досліджень.

Оскільки за умовами запитання дослідження проводилися на території України, то і місце постачання послуг буде на митній території України. Це означає, що операція з надання нерезиденту таких послуг буде об’єктом оподаткування ПДВ.

Про особливості оподаткування ПДВ при експорті послуг можна почитати тут.