Чи застосовує касовий метод підприємство, якщо дозвіл на будівництво отримано до 10.10.2022 року?

ТОВ отримало дозвіл на будівництво багатоквартирного будинку до 10.10.2022 року. В березні 2023 року ТОВ отримує право власності на квартиру (перше постачання) і на наступний день продає цю квартиру покупцю. В обліковій політиці касовий метод не застосовується. Чи потрібно застосовувати касовий метод? Коли виникають зобов’язання з ПДВ: при отримані дозволу або ж все-таки при оплаті за квартиру?

З 10 жовтня 2022 року набув чинності Закон №2600-ІХ, яким внесено зміни до пп. 187.1 ПКУ. А саме, за операціями з першого постачання житла (об’єктів житлової нерухомості), неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта житлової нерухомості застосовується касовий метод податкового обліку відповідно до пп. 14.1.266 ПКУ.

Ця норма регулює саме операції з першого постачання житла. Про дату отримання дозволу мови не йде. Тому не залежно від того, коли саме отримано дозвіл на будівництво, якщо перше постачання об’єкта житлової нерухомості було після 10.10.2022 р., то застосування касового методу для ТОВ є обов’язковим. І в даному випадку не важливо, чи визначено це обліковою політикою, адже це імперативна норма ПКУ.

Відповідно до пп. 197.1.14 ПКУ, перше постачання житла (об’єкта житлової нерухомості) означає першу передачу готового новозбудованого житла (об’єкта житлової нерухомості) у власність покупця або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) із спорудження такого житла за рахунок замовника.

Тобто, якщо ТОВ будує об’єкт власними силами, то першим постачанням для нього є передача квартири безпосередньо фізичній особі. І при такому постачанні ПЗ нараховуються за касовим методом.

Якщо ж будівництво житлового об’єкта проводиться підрядником способом "постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) із спорудження такого житла за рахунок замовника", то першим постачанням буде саме передача об’єкта ТОВ і підрядник має скласти ПН на ТОВ за касовим методом. А передача квартири фізичній особі є вже другим постачанням і відповідно до пп. 197.1.14 ПКУ звільняється від оподаткування ПДВ.

Якщо підрядник нараховує ПЗ на свої послуги, то у ТОВ виникає податковий кредит і при другому постачанні у ТОВ виникає обов’язок щодо нарахування податкових зобов’язань з ПДВ за правилами, встановленими пп. 198.5 ПКУ, в частині товарів, що були передані підприємством підряднику для будівництва об’єкта та безпосередньо послуг підрядника, адже вони призначаються для використання в операціях, звільнених від оподаткування ПДВ відповідно до пп. 197.1.14 ПКУ.

Щодо врахування податкового кредиту при будівництві потрібно виходити з того, що право на податковий кредит за касовим методом у ТОВ виникає тільки на дату оплати постачальнику за придбані товари/послуги, а за загальним правилом – на дату першої події. Про це ми писали тут.

У ТОВ ПК формуватиметься так: за операціями до 10.10.2022 р. якщо постачальник/підрядник не застосовував касовий метод за правилом першої події, а після 10.10.2022 р. за правилами касового методу.

Касовий метод є обов’язковим за операціям з першого постачання житла відповідно пп. 187.1 ПКУ.

Першим постачанням для ТОВ є:

  • при виконанні підрядним способом робіт –отримання права власності на збудований об’єкт, де ТОВ виступає покупцем;
  • при самостійному будівництві – передача об’єкта житлової нерухомості власнику – фізичній/юридичній особі, де ТОВ виступає продавцем.

***

Додатково читайте: