Чи є ТОВ контролюючою особою КІК?

ТОВ 1, платник податку на прибуток, має засновника - фізособу (97%). А ця фізособа є також засновником (51%) ТОВ 2 нерезидента. Хто буде контролюючою особою для ТОВ 2: ТОВ 1 чи фізособа?

Згідно з пп. 39-2.1.1 ПКУ контрольованою іноземною компанією визнається будь-яка юридична особа, зареєстрована в іноземній державі або території, яка визнається такою, що знаходиться під контролемфізичної особи - резидента України або юридичної особи - резидента України відповідно до правил, визначених цим Кодексом.

Згідно з пп. 39-2.1.2 ПКУ з урахуванням положень цієї статті контролюючою особою є фізична особа або юридична особа - резиденти України, що є прямими або опосередкованими власниками (контролерами) контрольованої іноземної компанії.

Зокрема, іноземна компанія визнається контрольованою іноземною компанією, якщо фізична особа - резидент України або юридична особа - резидент України:

а) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 50 відсотків, або

б) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 10 відсотків, за умови що декілька фізичних осіб - резидентів України та/або юридичних осіб - резидентів України володіють частками в іноземній юридичній особі, розмір яких у сукупності становить 50 і більше відсотків, або

в) окремо або разом з іншими резидентами України - пов’язаними особами здійснює фактичний контроль над іноземною юридичною особою.

Норми пп. 39-2.1.2 ПКУ в розглядуваній ситуації для ТОВ 1 не виконуються. Тож ТОВ 1 не контролюючою особою. А от для фізособи виконуються норми пп. «а», адже вона володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 50%, зокрема, 51%.

Тому саме фізособа є контролюючою особою і саме вона має звітувати про КІК.