Гарантії працівникам за гіг-контрактами та Додаток 1 єдиної звітності

Підприємство є резидентом "Дія. Сіті". Укладені гіг-контракти з працівниками. Як виплатити премію або доплату гіг-контрактникам? Як документально це оформити? Як відобразити в додатку 1 єдиної звітності відпустку гіг-контрактнику? Чи потрібно при звільненні нарахувати компенсацію за невикористану відпустку?

Гіг-контракт – це цивільно-правовий договір, за яким гіг-спеціаліст зобов’язується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завдань резидента "Дія. Сіті" як замовника, а резидент "Дія. Сіті" зобов’язується оплачувати виконані роботи та/або надані послуги і забезпечувати гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт та/або надання послуг, а також соціальні гарантії, передбачені розділом V Закону №1667; гіг-спеціаліст – це фізична особа, яка за гіг-контрактом є підрядником та/або виконавцем (ч. 1 ст. 1 Закону № 1667).

При наймі працівника резидент "Дія. Сіті" може укладати з ним контракт як особливу форму трудового договору, спрямовану на забезпечення умов для ініціативності та самостійності працівника з урахуванням його індивідуальних здібностей і професійних навичок, підвищення взаємної відповідальності сторін.

Отже, гіг-контракт – це особлива форма залучення спеціалістів, яка поєднує в собі ознаки трудового та цивільно-правового договору, де працівників залучають на конкретні проекти та забезпечують соціальні гарантії гіг-спеціалісту.

Яким чином можна виплатити премію або доплату гіг-контрактникам? Чи потрібно при звільненні нарахувати компенсацію за невикористану відпустку?

Закон №1667 надає працівникам соціальні гарантії, зокрема:

  • право на щорічну оплачувану перерву (ст. 21 Закону №1667);
  • додаткові компенсаційні виплати чи гарантії (ст. 20 Закону №1667), визначаються гіг-контрактом або внутрішніми документами резидента "Дія. Сіті" тощо.

Крім того, у ч. 7 ст. 22 Закону № 1667 зазначено, що резидент "Дія. Сіті" може оплачувати матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги чи інші додаткові блага для гіг-спеціаліста на власний розсуд або якщо це передбачено гіг-контрактом.

Враховуючи зазначене, розуміємо, що норми профільного закону гарантують гіг-спеціалістам право на щорічну оплачувану перерву (щорічну відпустку), компенсаційні виплати (компенсацію днів невикористаної відпустки) та премії (на розсуд резидента або якщо це обумовлено в гіг-контракті).

Як документально це оформити?

Виплата премій гіг-спеціалістам резидент має право здійснювати на власний розсуд шляхом оформлення наказу або ж надавати їх, якщо це обумовлено безпосередньо в гіг-контракті.

Як відобразити в додатку 1 єдиної звітності відпустку гіг-контрактнику?

Певних особливостей для відображення в додатку 1 єдиної звітності відпустки гіг-спеціалісту немає. Оподаткуваня гарантій ідентичне оподаткуванню зарплати гіг-спеціаліста з урахуванням вимог, встановлених пп. 2 і 3 ст. 5 Закону № 1667. Тож правила єдині і відпустка гіг-спеціалісту відображається за КТН «10», наступним чином.

  • у графі 08 - вказується код КЗО «26»;
  • у графі 09 — вказується код типу нарахувань «10»;
  • у графі 10 — вказується місяць і рік;
  • у графі 16 — зазначається сума оплачуваної перерви;
  • у графі 17 — зазначається сума МЗП;
  • у графі 20 — зазначається сума ЄСВ нарахована на МЗП;
  • графи 05-07, 21-24 заповнюються в звичайному порядку;
  • інші графи не заповнюються.

Також читайте тут та тут.