ФОП – «єдинник» отримав грант від бюджетної установи, яка відсутня в переліку КМУ: як оподаткувати?

ФОП – платник єдиного податку отримав грант від бюджетної установи, яка відсутня в переліку КМУ. В додатку 4ДФ бюджетна організація показала наданий грант за кодом 157. Як оподаткувати даний грант? Хто має сплачувати податки?

Податковим кодексом України визначено поняття лише «бюджетного гранту» (пп. 14.1.277-1 ПКУ). Одним із критеріїв ідентифікації гранту як бюджетного є наявність надавача гранту в переліку КМУ – Перелік надавачів бюджетних грантів від 18.08.2021 № 867 . Зараз там тільки два надавача:

  • Український культурний фонд, код згідно з ЄДРПОУ 41436842;
  • Фонд розвитку підприємництва, код згідно з ЄДРПОУ 21662099 (додано з 16.01.2024).

Оподаткування бюджетних грантів регламентоване пп. 170.7-1 ПКУ.

Якщо бюджетна установа відсутня в переліку, то отриманий грант є безповоротною фінансовою допомогою. Саме такою зараз є позиція ДПС.

Звертаємо увагу, що отримана безвідсоткова фінансова допомога не є результатом від здійснення господарської діяльності ФОП.

Тому оподаткування такого виду доходу проводиться на загальних підставах.

Відповідно до пп.168.1.1 ПКУ податковим агентом для фізичної особи є надавач гранту, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок за ставкою, визначеною у ст. 167 ПКУ. Такі доходи є об’єктом оподаткування військовим збором – ст. 163 ПКУ.

Пунктом 163.1 ПКУ передбачено, що об’єктом оподаткування резидента є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого, серед іншого, включається дохід, отриманий платником податку у вигляді додаткового блага (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ).

В свою чергу, ФОП не відображає отримання гранту в Податковій декларації платника єдиного податку – фізичної особи-підприємця.

А фізичній особі необхідно подати Податкову декларацію про майновий стан і доходи до 01 травня (пп. 49.18.4 ПКУ)

Таким чином:

1. Бюджетна організація невірно ідентифікувала доходи ФОП – отримувача гранта, який є безповоротною фінансовою допомогою з ознакою126.

2. Надавач гранту є податковим агентом для фізичної особи. Він має відзвітувати та оподаткувати її дохід, зокрема сплатити ПДФО 18%, військовий 1,5%.

3. Бюджетній організації необхідно подати уточнюючий додаток 4ДФ, тому що при камеральній перевірці податкова зверне увагу ФОП на суму неоподаткованого доходу за кодом 157.