Зменшення стягнення на суму боргу за виконавчим листом

Як правильно розрахувати виконавчий лист та чи потрібно на суму боргу зменшувати 20% нарахування, коли в працівника три суми: 1-потрібно утримати одноразово, а 2 та 3 - по 10% пропорційно?

Відрахування із зарплати за будь-яким виконавчим листом проводиться після утримання із неї податків та зборів. При цьому утримання із заробітної плати боржника за виконавчими документами слід проводити до повного погашення заборгованості (ч. 1 та ч. 2 ст. 70 Закону №1404).

Загальний розмір усіх відрахувань під час кожної виплати заробітної плати та інших доходів боржника не може перевищувати 50% заробітної плати, що має бути виплачена працівнику, у тому числі у разі відрахування за кількома виконавчими документами. Це обмеження не поширюється на відрахування із заробітної плати у разі відбування боржником покарання у виді виправних робіт і стягнення аліментів на неповнолітніх дітей. У таких випадках розмір відрахувань із заробітної плати не може перевищувати 70%. За іншими видами стягнень, якщо інше не передбачено законом, максимальний розмір відрахувань 20%.

Що має містити виконавчий лист, вказано в пп. 3 розділу Х Інструкції №512/5, серед них зокрема: порядок стягнення суми боргу та розмір відрахувань. Якщо цієї інформації не зазначено у виконавчому листі, за роз’ясненням цього питання слід звернутися до приватного/державного виконавця, оскільки бухгалтер не має права самостійно визначати, на яку суму зменшувати стягнення із доходу працівника.