Знову коригують порядок обміну електронними документами з контролюючими органами

ДПСУ оприлюднила на своєму сайті проєкту наказу Мінфіну «Про затвердження змін до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами».

Проєкт наказу розроблено з метою приведення положень у відповідність до Закону України від 01.12.2022 р. № 2801-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення укладення угоди між Україною та Європейським Союзом про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та імплементації законодавства Європейського Союзу у сфері електронної ідентифікації» (далі – Закон).

Проєктом наказу запропоновано внести зміни до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, зокрема в частині приведення термінів та їх визначень у відповідність до Закону.

Змінами, зокрема, пропонюється уточнити, що у разі створення електронного документа з використанням більш як одного електронного підпису та/або більш як однієї електронної печатки його створення завершується накладанням електронного підпису або електронної печатки останнім підписувачем чи створювачем електронної печатки відповідно до технології створення такого електронного документа.

Автоматизована перевірка електронного документа включає:

  • підтвердження дійсності кваліфікованого або удосконаленого електронного підпису та печатки (за наявності), що базуються на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису та кваліфікованому сертифікаті електронної печатки, за умов, встановлених Законом України «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги»;
  • перевірку обов’язковості та послідовності накладання на електронний документ кваліфікованого або удосконаленого електронного підпису та печатки (за наявності), що базуються на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису та кваліфікованому сертифікаті електронної печатки підписувачів, у встановленому порядку.

Зауваження та пропозиції до проєкту наказу приймаються протягом місяця з дня його оприлюднення на поштову адресу розробника – 04655, Львівська площа, буд. 8, Державна податкова служба України, Департамент податкових сервісів, е-mail: [email protected].