Довгострокове медичне страхування працівників підприємства за рахунок профспілки

Профспілка перераховує кошти страховій компанії згідно з довгостроковим договором на медстрахування працівників. Договір має додаток з ПІБ працівників і зазначенням місячної страхової суми. Чи повинна профспілка сплачувати податки при перерахуванні вказаних коштів і як визначити для цього базу оподаткування, враховуючи відсутність доходу працівників в обліку профспілкової організації?

Згідно з ст. 14 Закону №1045 профспілки діють відповідно до законодавства та своїх статутів. Статут (положення) профспілки повинен містити, серед іншого, інформацію про:

  • джерела надходження (формування) коштів профспілки та
  • напрями їх використання.

Конкретизують таку інформацію в кошторисах, які щорічно складає профспілка і які затверджуються загальними зборами членів.

Отже, якщо внутрішніми документами профспілки здійснювати такі виплати дозволено чи хоча б не заборонено, профспілка може оплачувати медстрахування.

Також, якщо статутом профспілки передбачена можливість направлення коштів працівників на медичне страхування працівників, що є членами такої профспілкової організації, то така профспілка не втратить статус неприбуткової, оскільки в цьому разі це є її статутною діяльністю – піклуватися про працівників.

Щодо оподаткування зазначимо:

Податківці, зокрема в ІПК від 12.04.2019 р. №1580/6/99-99-13-02-03-15/ІПК зазначали, що у разі якщо профспілковою організацією сплачено пенсійні внески у межах недержавного пенсійного забезпечення або страхові платежі (страхові внести) страховим організаціям за платника податку чи на його користь, суми таких внесків/платежів включаються профспілковою організацією, як податковим агентом, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника.

Зважаючи на те, що страхові платежі здійснені на користь працівників, що не є безпосередньо працівниками профспілки, розглянемо варіант уникнення сплати профспілкою ПДФО.

Оскільки страхові внески згідно довгострокового договору на медичне страхування працівників здійснюватимуться страховій компанії щомісячно, у пригоді стане пп. 165.1.39 ПКУ, керуючись яким профспілка матиме право не оподатковувати ПДФО вартість негрошового подарунку, що не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, тобто в сумі, яка у 2023 році становить 1625,00 грн.

У додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ вартість неоподатковуваного подарунку відображається на ознакою доходу «160».

Також можна скористатися пп. 165.1.47 ПКУ, відповідно до якого профспілка може неоподатковувати ПДФО суму виплати здійсненої на користь члена такої профспілки у розмірі, що сукупно протягом року не перевищує граничної суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень (пп. 169.1.4 ПКУ), яка у 2023 році становить 3760,00 грн.

У додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ вартість неоподатковуваної суми відображається на ознакою доходу «167».

У разі перевищення вказаної суми чи суми подарунку у працівника виникає додаткове благо, у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (пп. "е" пп. 164.2.17 ПКУ). При цьому дохід потрібно збільшити на натуральний коефіцієнт та з якого утриманий ПДФО та ВЗ (без застосування коефіцієнта) відображається у додатку 4ДФ за ознакою доходу «126».

Профспілка з оподатковуваного доходу на користь працівника підприємства (члена профспілки), зобов’язана утримувати ПДФО із суми такого доходу за його рахунок (тобто податки не повинні бути витратами профспілки) за ставкою 18% (пп. 168.1.1 ПКУ).

Розмір доходу працівників визначається за умовами договору страхування – в сумі страхового платежу, тому не можна говорити, що в обліку профспілкової організації немає доходів працівників. Доходом є сама вартість страхового полісу.