Зменшення СК емітента в обліку інвестора, якщо облік за методом участі в капіталі

ТОВ – інвестор обліковує на балансі за методом участі в капіталі на субрахунку 141 фінінвестицію у вигляді внеску до СК ТОВ емітента на суму 161 тис. грн (номінал 92 тис. грн). Частка інвестора - 50%. Емітент зменшує СК, без зміни часток інвесторів, на 78 тис. грн, в т.ч. 39 тис. грн, яка належить ТОВ інвестору. Ця сума 39 тис. грн буде повернена інвестору. Як відобразити таке зменшення в обліку інвестора, якщо відсоток частки інвестора в СК не змінюється і так і залишиться на рівні 50%?

В даній ситуації з точки зору інвестора відбувається частковий продаж частки на її номінальну вартість. Причому частка інвестора в чистому прибутку (збитку) об'єкта інвестування не змінюється.

На наш погляд, в такому разі фінінвестицію на субрахунку 141 слід зменшити тільки на номінальний розмір зменшення СК. Тобто, на дату зменшення СК емітентом в обліку інвестора слід зробити проведення:

  • Дт 377 Кт 141 – 39 000 грн.

Отримання коштів від емітента:

  • Дт 311 Кт 377 – 39 000 грн.

Але чіткої відповіді на це питання в НП(С)БО немає. Тому з метою уникнення непорозумінь може бути доречним звернутися за консультацією до Мінфіну. Адже в Україні державним органом, що регулює питання методології бухгалтерського обліку, є Мінфін (див. ч. 2 ст. 6 Закону про бухоблік).

Як направити звернення, можна прочитати на сайті Мінфіну тут.