Облік продажу товару за знижковою програмою «Терапія плюс»

Аптека бере участь у програмі «Терапія плюс»: покупець приходить зі спеціальною карткою і аптека надає йому знижку, а через 2 місяці постачальник компенсує цю знижку, що оформлюється актом зміни ціни, надсиланням РК на зменшення ПК з ПДВ. Як відобразити в обліку, якщо при вибутті товарів застосовується метод ціни продажу?

Продаж товару зі знижкою

Відповідно до п. 22 НП(С)БО 9 оцінка за цінами продажу заснована на застосуванні підприємствами роздрібної торгівлі середнього процента торговельної націнки товарів. Цей метод можуть застосовувати (якщо інші методи оцінки вибуття запасів не виправдані) підприємства, що мають значну і змінну номенклатуру товарів з приблизно однаковим рівнем торговельної націнки. Собівартість реалізованих товарів визначається як різниця між продажною (роздрібною) вартістю реалізованих товарів і сумою торговельної націнки на ці товари. Сума торговельної націнки на реалізовані товари визначається як добуток продажної (роздрібної) вартості реалізованих товарів і середнього відсотка торговельної націнки. Середній відсоток торговельної націнки визначається діленням суми залишку торговельних націнок на початок звітного місяця і торговельних націнок у продажній вартості одержаних у звітному місяці товарів на суму продажної (роздрібної) вартості залишку товарів на початок звітного місяця та продажної (роздрібної) вартості одержаних у звітному місяці товарів.

Особливості цього методу детально розглянуті на числових даних у прикладі 5 додатка 1 до Методрекомендацій № 2.

Про особливості застосування методу ціни продажу на числовому прикладі ми писали тут.

Якщо товар продається зі знижкою, дохід від продажу відображається вже на знижену вартість: Дт 301, 361 Кт 702.

Поряд з цим на суму знижки потрібно зменшити нараховану торгову націнку, методом сторно (з мінусом):

  • Дт 282 Кт 285.

Цією проводкою зменшується загальна сума торгових націнок, нарахованих за місяць за товарами, які надійшли. Причому розрахунки собівартості проданого товару здійснюються в загальному порядку.

Але важливий нюанс: сума зменшення торгової націнки не повинна бути вище торгової націнки на ці товари.

Наприклад, якщо товар придбали за 500 грн, нарахували націнку 300 грн, а знижку надали на 400 грн, то і зменшення націнки буде лише на 300 грн.

По суті це означає, що собівартість реалізованого товару буде вищою за суму доходу від проданого товару.

Детально про особливості обліку продажу товару із знижкою, з числовим прикладом, ми писали тут.

Причому за цим посиланням ми зазначали, що якщо внаслідок надання знижки товар продається за ціною нижче ціни його придбання, підприємство повинно донарахувати ПДВ на різницю між ціною придбання товару і ціною його продажу. Тобто, складається дві ПН — одна на ціну продажу, друга (зведена) на різницю між ціною придбання і продажу.

В розглядуваній ситуації, на наш погляд, немає підстав уникнути донарахування ПДВ. Адже за умовами запитання постачальник зменшує ціну товару тільки через 2 місяці після продажу товару.

На наш погляд, уникнути донарахування ПДВ можна тільки якщо ціна на товар буде зменшена в тому самому місяці, що і його продаж.

Але якщо через 2 місяці постачальник зменшить ціну, випише РК до ПН на суму поставлених товарів, то аптека матиме право зменшити ПДВ за зведеною ПН, яка виписана ним на різницю між ціною придбання і продажу. Про це ми писали тут.

Облік при зменшенні ціни постачальником товару

Про відображення знижки ми детально писали, приміром, тут, тут.

По суті, аптека повинна відсторнувати всі записи за рухом придбаних товарів, на які отримана знижка:

  • Дт 282 Кт 631 — сторно на суму знижки;
  • Дт 641 Кт 631 — сторно на суму ПДВ;
  • Дт 902 Кт 282 — сторно на суму знижки;
  • Дт 791 Кт 902 — сторно на суму знижки.

Але якщо товар продано минулого року, а знижка отримана в поточному році, на наш погляд, суму знижки слід відображати таким чином (деталі тут):

  • Дт 902 Кт 631 — сторно на суму знижки;
  • Дт 641 Кт 631 — сторно на суму ПДВ.