Плата за землю за договором сервітуту?

Сторона А має на підставі Акту на постійне користування земельну ділянку площею 8,3 га та сплачує земельний податок. Сторона Б бере в користування на підставі договору сервітуту у сторони А 3,5 га. Хто буде платником податку на землю? Чи може сторона Б подати декларацію з плати за землю на свої 3,5 га і сплатити їх до бюджету, а сторона А подати уточнюючу декларацію і зменшити свої зобов’язання?

Відповідно до пп. 269.1.1.2 ПКУ платниками плати за землю є землекористувачі, яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності на правах постійного користування.

Об’єктом оподаткування плати за землю є земельні ділянки державної та комунальної власності, які перебувають у володінні на праві постійного користування (пп. 270.1.1.3 ПКУ).

Базою оподаткування є нормативна грошова оцінка земельної ділянки з урахуванням коефіцієнта індексації, або площа земельної ділянки, НГУ якої не проведено (п. 271.1 ПКУ).

Таким чином, платником земельного податку є землекористувач, який отримав у користування земельну ділянку державної чи комунальної власності на правах постійного користування.

Особа, яка користується ділянкою на правах сервітуту, не визначена платником плати за землю.

Тому в розглядуваній ситуації платником податку на землю буде виключно сторона А. Сторона Б не може бути платником плати за землю.