Ввезення морських суден та літальних апаратів для пошуково-рятувальних робіт звільнять від ПДВ

Верховна Рада України прийняла за основу законопроект про внесення змін до статті 197 Податкового кодексу України (реєстр. № 8176) щодо виконання міжнародних договорів в сфері охорони людського життя на морі та покращення ефективності пошуково-рятувальних операцій.

Законопроектом, зокрема, запропоновано звільнити від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення морських суден та літальних апаратів, обладнання для них та оснащення на митну територію України, за умови, якщо вони закуповуються за кошти державного бюджету. Це допоможе забезпечити належну підтримку для здійснення пошуково-рятувальних дій у важливій морській сфері.

Матеріально-технічне забезпечення Морської пошуково-рятувальної служби здійснюється відповідно до стратегічного плану її розвитку, інших програмних документів, що розробляються нею на підставі міжнародних договорів і законодавства України.

Прийняття законопроекту необхідне для забезпечення ефективного та раціонального використання бюджетних коштів, які виділяються на придбання пошуково-рятувальних одиниць, їх оснащення, обладнання і устаткування, запасні частини і агрегати для їх ремонту, а також обладнання, устаткування і оснащення пошуково-рятувальних команд. Це необхідно для забезпечення пошуково-рятувальної готовності та проведення операцій з пошуку і рятування людей, які зазнають лиха на морі, в пошуково-рятувальному районі України, що є ключовою умовою ефективного функціонування Національної системи пошуку і рятування на морі.

Водночас, законопроект потребує доопрацювання з метою усунення можливості порушення принципу рівності платників податків перед законом.