Щодо назви медвиробу при застосуванні звільнення від оподаткування ПДВ

Підприємство імпортуватиме ультразвукову діагностичну систему. Чи поширюється на нього звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ? Якщо виріб імпортували з нарахуванням ПДВ за ставкою 7%, а постачаємо на митній території України із звільненням за пп. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ — чи нараховувати ПДВ за пп. 198.5 ПКУ?

Додаткові умови:

В одних Деклараціях відповідності техрегламентам, які складені за результатами обстеження виробництва нашого виробника-постачальника, виріб названо «Ультразвукова діагностична система (комерційна назва)», в інших - «Ультразвукова система (комерційна назва)». Виріб завжди постачається у певній комплектації (конфігурації, складі) з датчиками та аксесуарами, які перелічені у Додатку до Декларації відповідності на певний апарат, та на які немає прямого посилання в Переліку №1447 на відміну від Переліку №224. В останньому було зазначено «з набором датчиків», бо без датчиків неможливо робити обстеження.

Чи застосовується пільга з ПДВ за пп. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ до наведених виробів?

Відповідь:

Щодо пільги з ПДВ, то відповідь надана в попередній консультації. Там ми рекомендували звернутися до МОЗУ. Якщо буде ствердна відповідь від МОЗУ і виконуватимуться всі вимоги пп. 2 пп. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ, підприємство зможе скористатися пільгою. У противному разі пільгою скористатися немає підстав.

Щодо нарахування компенсуючого ПДВ за пп. 198.5 ПКУ.

Згідно з пп. "б" пп. 198.5 ПКУ, якщо товари придбані з ПДВ і використовуються у звільнених операціях, потрібно нарахувати компенсуюче ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ.

Причому, на наш погляд, база оподаткування має визначатися виходячи з митної вартості ввезених товарів. Наприклад, таку думку читаємо в ІПК ДФСУ від 06.12.2018 р. №5129/6/99-99-15-03-02-15/ІПК. Адже саме з такої вартості сплачувався на митниці ПДВ з цих товарів.

Поряд з цим, на наш погляд, якщо до складу первісної вартості товарів включалися інші товари, послуги, що придбавалися з ПДВ (наприклад, послуги перевезення), то на вартість таких складових також потрібно нарахувати компенсуюче ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ.

Але податкова служба може мати іншу думку з цього питання, тому може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Про особливості складання ПН в цій ситуації можна почитати тут.

Поряд з цим, у місяцях постачання товарів, які звільнені від оподаткування ПДВ, потрібно нараховувати компенсуюче ПЗ з ПДВ за ст. 199 ПКУ — на товари, послуги, придбані з ПДВ, що частково використовуються в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях. Як правило, це різноманітні адмінвитрати (оренда, комунальні послуги тощо), які придбані з ПДВ. Про особливості такого нарахування можна почитати тут.