Недоплата при звільненні: штрафи за податки у 2021 році

Які штрафи можуть бути накладені на підприємство при плановій документальній перевірці ДПС у зв’язку з даною ситуацією та чи правильно вчинило підприємство?

Ситуація:

Працівника звільнено 14.06.2021 р. В день звільнення виплачено: зарплату, компенсацію основної та додаткової відпустки на дітей. У липні цього ж року виявлено помилку у підрахунку кількості днів невикористаної щорічної відпустки, що підлягали компенсації при звільненні. В зв’язку з цим виникла недоплата колишньому працівнику у сумі 5000 грн. Ця сума за мінусом ПДФО та ВЗ була виплачена 26.07.2021 р. ЄСВ не нараховували та не сплачували на підставі пп. 2.2.12 Інструкції №5.

Відповідь:

Зазначимо, що в ситуації, яка розглядається підприємство вчинило вірні дії, щодо нарахування та виплати працівникові решти компенсації за невикористану щорічну відпустку при звільненні через помилку у підрахунку днів, що підлягали компенсації.

Також є вірним те, що:

  • з донарахованої суми компенсації було утримано та сплачено ПДФО та ВЗ;
  • на донараховану суму компенсації не нарахували ЄСВ, оскільки, згідно з пп. 2.2.12 Інструкції №5, компенсація за невикористану відпустку є виплатою за невідпрацьований час, тому у разі здійснення її виплати вже звільненому працівнику ЄСВ на неї не нараховується.

Щодо штрафів. Якщо роботодавцем/бухгалтером було вчасно виявлено та виправлено помилку в кількості днів щорічної відпустки, що підлягають компенсації та проведено донарахування суми компенсації з утриманням /сплатою податків та зборів, та зважаючи, що мова йде про 2021 рік, то: