ТТН для перевізника субпідрядника

Підприємство уклало договір з експедитором «А» на перевезення вантажу. Але в отриманій ТТН перевізником вказано експедитор «Б», якого за окремим договором найняв для виконання роботи експедитор «А», з яким у підприємства немає договору. Підприємство платитиме експедитору «А», а останній заплатить «Б». Як правильно заповнити ТТН?

Відповідно до ч. 1 ст. 902 ЦКУ виконавець повинен надати послугу особисто. У випадках, встановлених договором, виконавець має право покласти виконання договору про надання послуг на іншу особу, залишаючись відповідальним в повному обсязі перед замовником за порушення договору (ч. 2 ст. 902 ЦКУ).

Таким чином, якщо договором з експедитором "А" не передбачалася можливість виконання послуги іншою особою, "А" не мав права доручати виконання послуги експедитору "Б".

На наш погляд, впорядкувати розглядувану ситуацію можна тільки внісши зміни до договору між підприємством замовником і експедитором "А", надавши право "А" наймати для безпоседернього виконання послуги іншу особу. А також обумовити порядок повідомлення підприємства замовника про особу, яка фактично надаватиме послуги. Таку особу можна безпосередньо зазначити в договорі між замовником і експедитором "А". Або зазначити, що про особу безпосереднього виконавця "А" повідомляє замовника, приміром, листом тощо.

В такому разі ТТН, де перевізником зазначатиметься не "А", а "Б", буде правомірною.