ПДВ при безоплатній передачі трансформатора на баланс ДТЕК

ТОВ, яке надає послуги з утримання будинку та прибудинкової території, за рахунок отриманої фіндопомоги облаштувало трансформатор та електрощитову. Частину авансу за придбання трансформатора здійснено до 01.08.23 р., без ПДВ, іншу частину після — з ПДВ. Трансформатор передаватиметься безоплатно на баланс ДТЕК. Чи можна передати без ПДВ?

ТОВ “ДТЕК” — підприємство приватної власності. Таким чином, в розглядуваній ситуації ТОВ приватної власності, яке утримує будинок, безоплатно передає власну споруду іншому ТОВ приватної власності.

Операція безоплатної передачі належить до операцій постачання товарів (пп. 14.1.191 ПКУ).

А операції постачання товарів, місце постачання яких знаходиться на митній території України, є об’єктом оподаткування ПДВ (див. пп. “а” п. 185.1 ПКУ).

База оподаткування визначається згідно з п. 188.1 ПКУ в розмірі договірної вартості, але не нижче:

  • звичайних цін (у разі постачання самостійно виготовлених товарів);
  • балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі постачання необоротних активів).

Таким чином, якщо ТОВ не вводитиме облаштований трансформатор до складу ОЗ, базу оподаткування при передачі слід визначати на рівні не нижче звичайних цін.

На погляд податкової служби (наприклад, див. тут), звичайна ціна має бути не нижче ринкової ціни.

Якщо ТОВ введе облаштований трансформатор в експлуатацію як ОЗ, нараховуватиме амортизацію, і передаватиме безоплатно ДТЕК вже об’єкт основних засобів, то базу оподаткування слід визначати не нижче залишкової вартості станом на початок місяця, протягом якого буде безоплатна передача.

У разі безоплатної передачі трансформатора складається дві ПН — перша на договірну ціну (0 грн), друга на різницю між звичайною ціною чи залишковою вартістю (див. вище) і договірно вартістю. Детальніше про це можна почитати тут, тут, тут.

Чи можна передати без ПДВ? На наш погляд, ні.