Чи є пільга з ПДВ при продажу аудіокниг, озвучених українською?

Магазин роздрібної торгівлі (оффлайн) продає електронні примірники аудіокниг, озвучених українською мовою, які покупець може прослухати онлайн або завантажити собі на пристрій з сайту продавця. Чи є це електронною послугою? Чи підпадають такі операції під пільгу з ПДВ за пп. 197.1.25-1 ПКУ?

Електронні послуги

Відповідно до пп. 14.1.56-5 ПКУ, електронні послуги - послуги, які постачаються через мережу Інтернет, автоматизовано, за допомогою інформаційних технологій та переважно без втручання людини, у тому числі шляхом встановлення спеціального застосунку або додатка на смартфонах, планшетах, телевізійних приймачах чи інших цифрових пристроях.

До таких послуг належать в тому числі (див. пп. "в") постачання електронних примірників (електронно-цифрової інформації) та/або надання доступу до аудіовізуальних творів, відео- та аудіотворів на замовлення, ігор тощо.

Далі в цьому підпункті наведено перелік послуг, які не належать до електронних послуг, серед яких постачання товарів/послуг, замовлення (бронювання) яких здійснюється через мережу Інтернет, за допомогою мобільних додатків та інших електронних ресурсів, а фактичне постачання здійснюється без використання мережі Інтернет.

З наведеного можемо зробити висновок, що електронними є ті послуги, які постачаються через мережу інтернет, незалежно від того, яким чином такі послуги продані — за допомогою мережі інтернет чи ні.

В даній ситуації примірники аудіокниг продаються офлайн, тобто, безпосередньо в магазині, який розміщений не в мережі інтернет. Тобто, покупець оплачує аудіокниги в такому магазині. А отримує самі книги (отримує послугу) через мережу інтернет.

Тобто, постачання самої послуги здійснюється через мережу інтернет.

Таким чином, на наш погляд, в розглядуваній ситуації здійснюється продаж електронних послуг.

Але думка ДПС з цього питання нам невідома. Можливо, у ДПС інша точка зору. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Чи підпадають такі операції під пільгу з ПДВ за 197.1.25-1 ПКУ

Відповідно до пп. 197.1.25-1 ПКУ, звільняються від оподаткування операції з постачання, підготовлення (літературне, наукове і технічне редагування, коригування тощо), виготовлення, розповсюдження аудіокниг, озвучених українською мовою, крім видань еротичного характеру.

Норми цього підпункту поширюються також на електронні послуги із постачання електронних примірників (електронно-цифрової інформації) та/або надання доступу до аудіокниг, озвучених українською мовою, крім видань еротичного характеру.

Таким чином, на наш погляд, розглядувані в питанні операції підпадають під цю пільгу — звільнення від оподаткування ПДВ.

Але думка ДПС з цього питання нам невідома. Можливо, у ДПС інша точка зору. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.