Що робити з ПДВ, якщо повертається товар, податкова накладна на який заблокована?

ФОП – платник ПДВ відвантажив товар, склав ПН, але її заблокували. Скаргу на розблокування не задовольнили. Покупця не влаштовує це, тому він повертатиме товар. Що робити з ПДВ? Чи складати РК?

Якщо ФОП – платник ПДВ поставив товар, склав податкову накладну (ПН), але її заблокували, такий ФОП однаково має відобразити податкове зобов’язання з ПДВ у декларації з ПДВ, а також у таблиці 1.1 додатку 1.

При поверненні товару ФОП, згідно з пп. 192.1 ПКУ постачальник має скласти РК, надіславши його на реєстрацію покупцеві. Але ж покупець не зможе зареєструвати такий РК, адже ПН не зареєстрована.

Причому відповідно до пп. 192.1.1 ПКУ постачальник має право зменшити суму податкових зобов’язань лише після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної.

Але ж оскільки реєстрації не буде, то ФОП – постачальник не зможе зменшити ПЗ з ПДВ. Щоб зменшити ПЗ з ПДВ, ФОПу доведеться добиватися розблокування реєстрації ПН, реєструвати таку ПН, а потім реєструвати РК. І вже на підставі такого РК зменшувати ПЗ.

Тож, якщо ФОП залишить заблоковану ПН і більше не намагатиметься її розблокувати, він фактично втратить на зайво нарахованому ПЗ з ПДВ.

А чи не загрожують ФОПу якісь штрафи?

За відсутність реєстрації ПН може бути штраф за пп. 120-1.2 ПКУ.

Але там сказано, що у разі зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН згідно з пп. 201.16 ПКУ штрафні санкції, передбачені цим пунктом, не застосовуються на період зупинення такої реєстрації до прийняття відповідного рішення щодо відновлення реєстрації таких ПН/РК.