Чи можна в Україні відкривати рахунки у криптовалюті?

Чи може ТОВ, зареєстроване в Україні, відкрити рахунок в криптовалюті? Чи може замовник – нерезидент України сплачувати на цей рахунок криптовалюту за надання послуг ТОВ з розробки програмного забезпечення і чи можна це прописати в договорі?

Станом на травень 2023 року використання криптовалюти в Україні не регламентоване чинним законодавством.

Прийнято Закон «Про віртуальні активи» №2074, який ще не набрав чинності. Відповідно до п. 1 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2074, він набирає чинності з дня набрання чинності законом України про внесення змін до ПКУ щодо особливостей оподаткування операцій з віртуальними активами. Своєю чергою, такого законопроєкту про ці зміни до ПКУ ще немає, тож коли Закон №2074 набере чинності – невідомо.

Нацбанк досі не визнає криптовалюти грошовими коштами та валютними цінностями. Докладніше про це – у Спільній заяві фінансових регуляторів щодо статусу криптовалют в Україні від 30.11.2017 року.

Отже, ТОВ не може наразі відкривати рахунок у криптовалюті та отримувати оплату в криптовалюті від нерезидентів.

Розрахунки між резидентами і нерезидентами за валютними операціями при наданні послуг нерезидентам здійснюються виключно через банки в інвалюті та гривні.

Відповідно до пп. 28 розділу IV Положення №2, у розрахунках між резидентами і нерезидентами за поточними торговельними операціями та операціями використовуються як засіб платежу іноземна валюта і гривня. Розрахунки, а також перекази за валютними операціями, зазначеними в пп. 27 – 30 розділу IV Положення, здійснюються виключно через банки (пп. 31 розділу IV Положення).

Докладніше про це – у нашій новині>>

***

Також читайте: