Зміна номенклатури за передоплатою на бензин: що з ПДВ?

ТОВ у 2021 р. здійснило передоплату за бензин, отримавши талони, виписана ПН, 20%. У 2023 р. за актом приймання-передачі талони повернуті, у акті наведено прохання зарахувати вартість передоплати в рахунок оплати за іншим договором, на смарт-карту. Але ще не визначено, який товар буде братися — бензин чи дизпаливо, але ставка буде 7%. Що з ПДВ?

Чіткого однозначного порядку коригування ПДВ в розглядуваній ситуації ані ПКУ, ані інші підзаконні нормативні документи не містять. Це означає, що можуть бути різні думки з цього питання і різні варіанти коригування. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

На наш погляд, відкоригувати ПДВ можна так. Наприклад, дивимося консультацію на сайті ДПС: Передоплата за одним договором у рахунок сплати іншого: на яку дату складати розрахунок коригування? (tax.gov.ua).

Податкова зазначає, що на дату оформлення документа, на підставі якого кошти, отримані як попередня оплата за перший товар, будуть зараховані в рахунок оплати вартості другого товару, складається РК, яким зменшується нараховане ПЗ за ставкою 20%. Поряд з цим на цю саму дату складається ПН на постачання товару за іншим договором — за ставкою ПДВ 7%.

Оскільки РК складається як на "повернення" передоплати, на наш погляд, зазначається код "103" (повернення товару або авансових платежів).

Але коригування ПДВ таким чином можливе, якщо відомо, який товар, за якою ціною поставлятиметься за другим договором.

Якщо ж на момент повернення талонів невідомо, який товар буде отримуватися взамін, то РК і ПН можна буде скласти тільки на момент фактичного постачання товару за другим договором. Причому ПН буде складатися на суму фактично поставлених товарів, а РК буде зменшуватися також на таку суму, яка може бути менше суми передоплати. В такому разі РК складатиметься на часткове "повернення" передоплати, з кодом "102" (зміна кількості). Детальніше про заповнення такого РК можна почитати тут: Особливості заповнення РК у разі часткового повернення попередньої оплати (авансу) або часткового повернення товару (tax.gov.ua)

І тільки якщо буде остаточне “повернення” передоплати, РК складатиметься з кодом "103".