Компенсація замість відпустки: чи можливо?

В 2022 році в компанії ніхто не був у відпустці. Чи можна виплатити компенсацію (інші варіанти)?

Частиною 5 ст. 11 Закону про відпустки заборонено ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років поспіль.

Щорічна відпустка має надаватися вчасно згідно із затвердженим графіком відпусток. При цьому, якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на щорічну відпустку в минулому році або за кілька попередніх років, він має право використати її, а в разі звільнення незалежно від підстав йому має бути виплачена компенсація за всі невикористані дні відпусток на підставі ч. 1 ст. 24 Закону про відпустки, тому що законодавством не передбачено терміну давності, після якого втрачається право на щорічну відпустку.

Отже, з зазначеної норми виходить, що працівник, який працював на підприємстві та не користувався правом на щорічну основну відпустку, має право на компенсацію всіх днів накопиченої основної щорічної відпустки при звільненні.

В даній ситуації, якщо працівники компанії не користувалися відпустка у 2022 році або мають відпустки і за минулі роки, то вони можуть скористатися своїм правом на неї в поточному році. Замінити накопичені дні відпустки компенсацією без звільнення не можна.

Але є виключення, передбачене ст. 24 Закону про відпустки, де зазначино, що за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

Отже, компенсація можлива лише у працівників з подовженою тривалістю щорічної основної відпустки або наявністю щорічної додаткової відпустки. Якщо ж працівник має щорічну відпустку лише стандартної тривалості (24 к. дні), то він може отримати компенсацію відпустки лише в одному випадку – при звільненні.

Відповідно до ст. 80 КЗпП та ч. 5 ст. 11 Закону про відпустки, забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд, а також ненадання їх протягом робочого року особам віком до вісімнадцяти років та працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами чи з особливим характером праці.

Відповідальність в разі невиконання цих норм законодавства буде нести саме роботодавець. Ненадання працівнику щорічних відпусток є порушенням законодавства про працю, за що передбачена:

  • фінансова відповідальність – накладається на роботодавця у вигляді штрафу в розмірі 1 МЗП (абз. 9 ч. 2 ст. 265 КЗпП) за кожне таке порушення. У 2023 р. розмір МЗП становить 6700 грн.
  • адміністративна відповідальність – накладається на посадових осіб підприємства або на роботодавця-підприємця у вигляді штрафу в розмірі від 30 до 100 НМДГ (від 510 до 1 700 грн) (ч. 1 ст. 41 КпАП).

Вказаний штраф накладається при перевірці Держпраці, якщо порушення в нарахуванні компенсації виявлять перевіряючі органи. Якщо перевірки не буде, то й штрафи не будуть застосовані.

Тож, отримати компенсацію за невикористану відпустку за 2022 рік у працівників підприємства без звільнення не має законних підстав. Потрібно написати заяви на щорічні основні відпустки та отримати відпускні.