Зміна номенклатури з оподатковуваної на звільнену: як складати РК до ПН?

Платник ПДВ отримав передоплату за товар з ПДВ, виписав ПН. Але надалі в рахунок передоплати відвантажено інший товар, звільнений від оподаткування ПДВ. Як складати РК?

Про існування рекомендацій ДПС щодо особливостей коригування в цій ситуації ми не знаємо.

За прямолінійного підходу, на дату відвантаження потрібно скласти РК з кодом «104» (зміна номенклатури), в якому одним рядком обнулюються показники ПН, другим рядком додається нова номенклатура - товар, звільнений від оподаткування.

Але є одне «але».

Відповідно до пп. 201.5 ПКУ, для операцій, що оподатковуються, і операцій, звільнених від оподаткування, складаються окремі податкові накладні.

На наш погляд, це слід розуміти таким чином, що не можна через РК відкоригувати ПН, складену на оподатковувану операцію, таким чином, щоб після коригування це була ПН на звільнену операцію.

На наш погляд, в розглядуваній ситуації на дату відвантаження потрібно скласти нову ПН, на звільнену від оподаткування операцію. Поряд з цим слід обнулити дані початкової ПН, склавши РК з кодом 103 (повернення товарів або авансових платежів). Про особливості складання такого РК можна почитати, приміром, тут.

Але оскільки ДПС може мати іншу точку зору з цього питання, може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.