Філія БО без статусу ЮО: оренда квартири для нерезидента-волонтера

Філія міжнародної благодійної організації без статусу юрособи в Україні планує орендувати квартиру для нерезидента, який приїздить в Україну для надання консультацій на волонтерських засадах. За цю квартиру планує сплачувати з розрахункового рахунку. Чи потрібно вартість цієї оренди обкладати ПДФО та ВЗ (як додаткове благо)? Чи можна віднести на витрати?

Іноземні суб’єкти господарювання можуть відкривати в Україні свої представництва, як і українські суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності на території інших держав (абз. 16 ст. 5 Закону про ЗЕД). Представництвом вважається установа (або особа), яка представляє інтереси іноземного суб’єкта, маючи належно оформлені повноваження від нього (ст. 1 Закону про ЗЕД).

Відповідно до ч. 1 ст. 20 Закону «Про громадські об’єднання», відокремлений підрозділ іноземної неурядової організації акредитується в Україні без надання статусу юридичної особи в порядку, визначеному Законом.

Згідно з ст. 2 ЦКУ, учасниками цивільних правовідносин є фізичні та юридичні особи. Статтею 21 Закону про громадські об'єднання передбачає право бути учасником цивільно-правових відносин, набувати майнові і немайнові права відповідно до законодавства лише для громадських об'єднань з правами юридичної особи.

Організація без статусу юридичної особи є суб'єктом, щоможе мати права, передбачені ч. 1 ст. 21 Закону про громадські об'єднання, але, не маючи відповідної правосуб'єктності та не може укладати і виконувати договори як окрема особа.

Тобто, філія іноземної благодійної організації без права юридичної особи не може вступати від свого імені у відносини, а має завжди виступати від імені іноземної компанії (наприклад, в договорах стороною завжди вказується іноземна компанія). Власність в Україні оформляється на іноземну компанію. І всю відповідальність несе іноземна компанія.

Така філія виконує саме представницькі функції та єдиним джерелом доходів є кошти від нерезидента на утримання.

Тому, якщо філія міжнародної благодійної організації без статусу юридичної особи в Україні планує орендувати квартиру для нерезидента, який приїздить в Україну для надання консультацій на волонтерських засадах, потрібно діяти за законодавством України. Договір оренди укладати від імені нерезидента-юрособи, а найм такої квартири має бути пов’язаний з метою діяльності благодійної організації.

Оренда житла для особи нерезидента буде його доходом, отриманим, як додаткове благо у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ) з утриманням та сплатою ПДФО і ВЗ, як з негрошового доходу. Такій особі доведеться повернути благодійній організації ПДФО та ВЗ шляхом внесення через касу банку на поточний рахунок організації. Також фізособа-нерезидент повинна отримати реєстраційний номер картки платника податків – докладніше про це тут.

Чи потрібно подавати Додаток 4ДФ об’єднаної звітності з інформацією про доходи нерезидента? Якою нормою ПКУ передбачено необхідність нерезидента ставати на облік у податкових органах України?

Так, потрібно. Для персоніфікованого відображення в Додатку 4ДФ об’єднаної звітності нарахованого та виплаченого доходупотрібно мати реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) фізособи-нерезидента.

Отримати РНОКПП нерезидент може особисто або через законного представника чи уповноважену особу (п. 70.5 ПКУ). Таким представником може бути філія організації в особі її працівника. Для цього потрібно:

  • подати відповідному контролюючому органу облікову картку фізичної особи – платника податків за формою №1ДР, яка є водночас заявою для реєстрації у Державному реєстрі;
  • додати до облікової картки документ, що посвідчує особу, та засвідчений в установленому законодавством порядку його переклад українською мовою.

Фізособа-нерезидент отримує РНОКПП, щоб організація маламожливість відобразити виплачену винагороду та подати Додаток 4ДФ об’єднаної звітності.

Вартість оренди можна віднести на інші витрати операційної діяльності – 949 рахунок звітного періоду, якщо консультації нерезидента є виконанням цілі, мети чи є частиною проекту.