Як зазначити замовника в ТТН: дві ситуації

Кого потрібно вписувати в ТТН до графи «Замовник» в таких ситуаціях: того, хто замовив вантаж, чи того, хто замовив автомобіль?

Ситуація перша: підприємство виступає продавцем, вирощує овочі та відправляє їх покупцю власним транспортом. Заповнення ТТН: Автомобільний перевізник – продавець, вантажовідправник – продавець, вантажоотримувач – покупець. При заповненні ТТН кого вписати в графу замовник?

Ситуація друга: підприємство виступає покупцем, купує дрова у продавця з доставкою. Продавець не має власного транспорту, домовляється з автоперевізником про доставку товару та оплачує цю доставку автоперевізнику. Підприємство-покупець оплачує продавцю вартість товару, яка вже включає в себе доставку до складу. Заповнення ТТН: автомобільний перевізник – автоперевізник, вантажовідправник – продавець, вантажоотримувач – покупець.

При заповненні ТТН кого вписати в графу Замовник?

Відповідь:

Замовник – це вантажовідправник або вантажоодержувач, який уклав з перевізником договір про перевезення вантажів (розд. 1 Правил №363).

Щодо першої ситуації:

В даній ситуації графу «Замовник» можна взагалі не заповнювати (поставити прочерк), оскільки договір на перевезення вантажу ні з ким не укладався. Проте, на практиці, інколи зустрічається, що бухгалтери вказують продавця, тобто особу, яка безпосередньо здійснює доставку, хоч і власним транспортом.

Щодо другої ситуації:

Той, хто уклав договір про перевезення вантажу, той і є замовник. В даному випадку це - продавець.